Elhagyatottan áll a Disneyland mintájára épített Nara Dreamland Hotel



Régen népszerű szállodák, amelyek ma már üresen állnak.Nara Dreamland Hotel – Japán: Elég valószínű, hogy a Disneyland alapján tervezték meg a japán Nara Dreamland Hotelt, ami köré vidámparkot építettek. Ugyanakkor a park és a szálloda nem nem váltotta be a hozzáfűzött reményéket, ezért 2006-ban bezárták.

Hotel Anaza – Tenerife: A Kanári szigetek legnépszerűbb nyaralóhelyén található a Hotel Anaza nevű szálloda, amit hatósági engedélyek nélkül építettek fel. A mesés szállodát több, mint 30 évvel ezelőtt ürítették ki, de az épületet nem bontották le, mert a bontás ártana a tengernek és a partszakasznak.

Bokor Palace Hotel – Kambodzsa: A kambodzsai Phnom Bokor hegyen található Bokor Hill Station igazi szellemváros. Ott található 1081 méteres magasságban a Preah Monivong Nemzeti Park, ahonnan álomszép kilátás nyílik a környékre.

A Bokor Hill Station egy francia gyarmati uralom volt 1921 és 1924 között. A várost 9 hónap alatt építették fel, ami során 900 építőmunkás vesztette életét. Miután elkészült leginkább francia tisztek és családjuk pihent a településem, aminek központjában a Bokor Palace Hotel & Casino állt.

A szálloda mellett mára lerombolt postahivatal, templom és mesterséges tározó kapott helyet. A hotelben két évtizedig szállhattak meg a vendégek, ugyanis akkor kirobbant a vietnami háború, ami instabillá tette Kambodzsát.

A franciák elmenekültek, a város pedig hanyatlani kezdett, majd a 90-es évekre lakhatatlanná vált. Ennek ellenére nem vált teljesen néptelenné a terület, hiszen a kíváncsi turisták örömmel keresik fel a települést.

A környéken élő helyiek azonban nagy ívben kerülik, mert félnek az építőmunkások szellemeitől, akik szerintük az épület falai között kísértenek.

Diplomat Hotel – Fülöp-szigetek: A Fülöp-szigetek legijesztőbb szállodája is lehet a Diplomat Hotel, ahol kezdetbe katolikus szemináriumokat tartottak. A hotel múltjához az is hozzátartozik, hogy a II. világháborúban a japánok brutális vérengzést rendeztek a hotelba rekedt menekültek között, majd felrobbantották az épületet.

1947-ben újraépítették a Diplomata Hotelt. Miután 1982-ben a szálloda tulajdonosa meghalt, senki sem vette meg a hotelt. Az elmúlt években sok olyan bejelentés érkezett az elhagyatott szállodával kapcsolatban, amelyek szerint a megölt papok és apácák szelleme kísért, sikoltozik a falak között, ezért sokak számára még mindig vonzó a romos hotel.

Ryugyong Hotel – Észak-Korea: Phenjan központjában található a 105 emeletes, 330 méter magas, piramisszerű Ryugyong Hotel, aminek építését 1987-ben kezdték el. A terv egy háromezer szobás, piramis alakú, háromszárnyú alaprajzú, öt forgó éttermet tartalmazó épületről szólt, ám mindez csak elképzelés maradt, mert 1992-ben, amikor a betonvázat már majdnem befejezték, hirtelen leállították az építkezést.

A szakértők szerint ennek okai építészeti problémák, áramellátási zavarok, az építésre szánt források kimerülése és a helyiek éhezése voltak. A lebontást Kim Dzsongil nem hagyta jóvá, mert presztízskérdést csinált a szállodából, ráadásul drága lett volna bontás. 2008-ban folytatódtak a munkálatok, de a 2012-es átadásból nem lett semmi.

Grand Hotel – Horvátország: Dubrovniktól hét kilométerre található Horvátország gyönyörű üdülővárosába, az Adriai-tenger partján fekvő, csodás Kupari, ahol olyan elhagyatott szállodákat találhatunk, amelyeket az 1920-as években építették.

A hotelekből mesés kilátás nyílik a tengerre, ezért az elit szívesen töltötte azokban a nyarakat addig, amíg Horvátország Jugoszlávia része volt, ugyanis a délszláv háború tönkretette a terület virágzását. A harcoknak esett áldozatául a Grand Hotel is, ugyanis a falait mára benőtte a gaz, a vascsövei pedig berozsdásodtak.

Az egykor 139 ágyas, fedett úszómedencés, álomszép kilátással büszkélkedő hotel szépségében ma már csak képeslapokon gyönyörködhetünk, mert a háború alatt megrongált, kifosztott épületeket nem állították helyre.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló