Ötezer évvel ezelőtt épült a Sechin Bajo Plaza



Ismerd meg a világ legidősebb és legrejtélyesebb épületeit!Sechin Bajo Plaza – i. e. 3500: Ötezer évvel ezelőtt, még az előtt, hogy az inkák a XV. században elérték a hegy csúcsát, az Új Világ ősi csoportjai felépítették a Sechin Bajo-t, ami egy 14 méter átmérőjű kör alakú térből áll, Limától 370 kilométerre, északra.

A vályog szegélyen látható egy harcos, akinek az egyik kezében kés, a másikban fej vagy pajzs látható. Arról nincs egyetértés a tudósok között, hogy pontosan mennyi idős lehet a hely. 2008-ban a német és a perui régészek karbon kormeghatározást végeztek, amiből kiderült, hogy időszámításunk előtt 3500-ben építették az épületkomplexumot.

Ugyanakkor még ennél is régebbi tereket találtak a föld alá temetve a kutatók, akik egyelőre engedélyre várnak, hogy feltárhassák a területet. Amíg ez nem történik meg, addig földdel töltötték fel, hogy ezzel védjék a történelmi leletet a természeti csapásoktól és a sírrablóktól.

Bougon halom sírdombja – i. e. 4700: Franciaország Deux-Sevres részén, az Atlanti Óceán partjához közel található a Bougon halom sírdombja. A hat dombocskából álló építmény legnagyobbja 72 méter hosszú.

A sírdombok különféle méretűek és formájúak. Közülük az egyik körkörös, míg több négyzet vagy trapéz alakú. A formaválasztás feladta a leckét a tudósoknak, mert egyelőre senki sem tudja, hogy csak művészetről van szó, vagy valami mélyebb jelentése bír.

A 7000 éves épületek másik felfedezése, hogy egy férfi koponyát találtak benne, ami a koponyalékelés legősibb bizonyítéka. A múltban így akarták gyógyítani az elmebetegséget.

Tell Abu – i. e. 11000: Hősies történetnek állítanak emléket az épület falai. A váratlan csavarral végződő mese azzal kezdődik, hogy az emberiség hajnalán a mezőgazdaság nagy változás volt a homo sapiens életében.

A múltban kedvelt gabonaféleség közül néhány még most is megtalálható a hihetetlenül idős romok között, ami Észak-Szíriában, Hureyrában található. A falu korát radiokarbon meghatározással tették 13000 évre. Tell Abu történetének nagy csavarja az, hogy az épületeket elárasztották, hogy az Assad tó vize megőrizze a titkaikat.

Barnenez Kőhalma – i. e. 4800: Több, mint 68 évszázaddal ezelőtt keletkeztek azok az arctalan, cikk-cakkos, U-alakú szimbólumok, amelyeket a kriptákban található kődarabokba véstek. A Barnenez Kőhalma Franciaország breton régiójában, Finistere-ben található.

A Barnenez Kőhalma valójában nem egy ember sírhelye, ugyanis 11 különböző sírt fedeztek fel benne. A sírok mindegyikét egyenként építették az évszázadok során. Az első építkezés időszámításunk előtt 4800-ban vette kezdetét.

A 72 méter hosszú és több, mint 8 méter magas, 14 ezer tonna kőből készült Barnenez egyes pontjai 25 méter szélesek. Ezekkel az adatokkal a Barnenez Kőhalma nevezhető a leghatalmasabb kőemlék mauzóleumnak.

West Kennet Long Barrow (hosszú sírdomb) – i. e. 3650: Jóval régebb ideje állt a West Kennet, amikor 25 kilométerrel távolabb megépítették a Stonehenge-t, ugyanis a sírdomb egy kőkorszakbeli halom, vagyis egy cellákra osztott temetkezési domb.

A West Kennet Dél-Anglia Wiltshire megyéjében Silbury Hill közelében fekszik. A 100 méteres hosszával a brit szigeteken található hasonló dombok egyik leghosszabbika. Az öt cellából álló sírhely a domb egyik végében található.

A tudósok becslése szerint több, mint 15000 munkaórát vett igénybe a West Kennet megépítése. A munkálatok időszámításunk előtt 3600 körül kezdődhetett, majd 400 évvel Stonehenge első szakaszának építése előtt, tehát időszámításunk előtt 2500-ig használták.

Azt senki sem tudja, hogy miért hagyták el a sírdombot az akkoriban élt emberek. Ugyanakkor elméletek vannak. Ezek egyike szerint elhanyagolták, esetleg a vallásban történt változás miatt hagyták el, és kezdtek másképpen temetkezni. Az sem kizárt, hogy köze van a 2 kilométerrel arrébb kialakított Avebury kőkör megjelenéséhez.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló