Tracey Cox szerint többet mond el rólunk a szexuális fantáziánk, mint hinnénk



Az izraeli kutató tanulmánya szerint az erotikus álmodozás elemzése nagyon hasonlít az álomfejtéshez.Mindenkinek vannak szexuális képzelgései, ám ezt sokan nem vallják be, pedig bizonyított tény, hogy egy-egy erotikus fantáziakép akár a párkapcsolatot is megmentheti. Sok szexológus éppen ezért tanácsolja azt, hogy nyugodtan mondjuk el a kedvesünknek az ábrándozásunkat, mert ez nem jelent megcsalást.


Tracey Cox tanulmánya szerint is fontos a szexuális fantázia. Az izraeli kutató arra jött rá a nemrég végzett vizsgálata során, hogy a szexuális fantazmagóriáink elemzése nagyban hasonlít az álomfejtéshez, tehát inkább egyéni jelentéssel rendelkeznek, mintsem általános eszmékhez kapcsolhatók.


Az alábbiakban az olvasható, hogy a kutató mely fantáziákat találta a leggyakoribbnak.


Szex nyilvános helyen: Cox szerint ez arról szól, hogy mások csodálnak minket, a kukkolók pedig annyira csábítónak látnak, hogy legszívesebben csatlakoznának egy menetre. Lázadást is kifejezhet.


Sokkal fiatalabbal vagy idősebbel szexelni: Mind a két esetben az egónk növelése a cél. Amennyiben fiatalabb partnerről álmodozunk, akkor arról van szó, hogy arra gondolunk, hogy még mindig megvan bennünk a csáberő. Idősebb esetében azért érezhetjük csábosnak magunkat, mert egy nálunk okosabb, bölcsebb, gazdagabb személlyel lehetünk együtt.


Abban az esetben, ha folyamatosan arról fantáziálunk, hogy idősebb emberrel töltünk el egy pásztorórát, esetleg a valóságban is ilyenekkel járunk, akkor komoly megoldatlan problémáink lehetnek valamelyik szülőnkkel.


„Ellenállhatatlan vagyok”: Mindenki vágyik arra, hogy mások vonzónak találják, emiatt sokszor előfordul, hogy arról álmodozunk, hogy mindenki a lábunk előtt hever, és azért könyörög, hogy feküdjünk le velük.


Az, hogy a fantáziánkban csodálnak, egyfajta felelősséget vesz le a vállunkról. Ilyenkor olyan emberek csábítanak, akik keservesen akarnak, mi pedig ennek nem tudunk ellenállni. A valóságra jellemző, hogy sok nő vágyik a több szexre, de a társadalmi elvárás ezt nem engedi meg. Ez a fantazmagória ezt a belső konfliktust jeleníti meg.


A szexuális fantázia azt is jelentheti, hogy a valóságban nagyon kevesen vágynak ránk. Ebben a helyzetben az alacsony önértékelésről van szó, illetve arról, hogy félünk, hogy nem tudunk másokat kielégíteni.


Nő nővel: Cox szerint a nők esetében nagyon gyakori, hogy egy másik nővel képzelik el magukat, míg a férfiak esetében ritka, hogy egy másik férfiról szólna az erotikus képzelgésük. Ennek oka az lehet, hogy a női homoszexualitás elfogadottabb, ám ez nem jelenti azt, hogy leszbikusak lennénk.


Férfiakat dominálni: Ez a fantazmagória elsősorban azokra a nőkre jellemző, akik a valóságban visszahúzódók, alárendeltek. Sokan úgy érzik, hogy nem tekintenék őket igazi nőnek, ha átvennék az irányítást az ágyban.


Valószínűleg nappal „jól viselkednek”, de éjjel, az álmaikban, előkerül a korbács, ami szabadságérzettel tölti el őket. Ha ilyesmiről fantáziálunk, akkor az nem a másik fél megalázásáról szól, hanem az irányításról.


Szex hármasban vagy csoportban: Amennyiben nők fantáziálnak erről, akkor szinte biztosra vehető, hogy ők a passzív felek, miközben a figyelem középpontjában állnak. Ha férfi álmodozik erről, akkor szeretne egyszerre több embert kielégíteni.


Ez a fajta elképzelés nagyfokú exhibicionizmust, kalandvágyat feltételez. Amennyiben több nemmel való szexről van szó, akkor biszexuális kíváncsiságról is lehet szó. Az élvezetek halmozását is jelentheti.


A barát nézi, miközben mással szexel: Itt arról álmodozunk, hogy olyan ellenállhatatlanok vagyunk, hogy a barátunk kevés ahhoz, hogy egyedül kielégítsen. Emellett arra is utalhat, hogy hatalmi játékra vágyunk, és mi vagyunk az erősebbek.


Cox szerint büszkélkedést is jelenthet, mert csak az láthat igazán közelről, akit testileg is közel engedünk magunkhoz. Ha a fantazmagóriában a párunk a távolból nézi a légyottot, akkor szeretnénk, hogy jobban lássa, hogy mennyire vonzóak vagyunk.Másokat nézni aktus közben: Mind a két nemet felizgatja mások kukkolása. Ha a pornó helyett a valóságban látjuk mások aktusát, akkor sokkal realisztikusabb lesz az összehasonlítás. Ebben az esetben másokhoz hasonlítjuk önmagunkat, így például arra lehetünk kíváncsiak, hogy mennyivel vagyunk jobban vagy rosszabbak. Szexuális magabiztosságot is jelenthet, ha az jár a fejünkben, hogy taníthatnánk néhány dolgot a szereplőknek.


Románc: Általában a nők fantáziálnak romantikus szerelemről, főleg akkor, ha konzervatívabbak, és jobban érdekli őket az érzelmi kapcsolat, mint a testi. Jellemző, hogy a valóságban ritkán tudjuk szétválasztani a testi és érzelmi kapcsolatot, ám az álmodozásban ez könnyű feladat. Akiknek még így sem sikerül, azok szinte mindig szerelmesek és nincs szexuális fantazmagóriájuk.


Kötözéses fantáziák: A hatalomról szól a ilyen erotikus fantázia, hiszen az egyik fél uralkodik a másik felett. Amennyiben az utóbbiról van szó, akkor azt élvezzük, hogy nem kell felelősséget vállalnunk és rá vagyunk kényszerítve, hogy élvezzünk mindent, amit csinálnak velünk.


Ha mi vagyunk a domináns fél, akkor nem vágyunk viszonzásra, mert azt élvezzük, hogy teljesen mi irányítunk másokat, valamint megengedett, sőt, elvárt, hogy önzőek legyünk.


Idegennel való testi kaland: Ha az erotikus fantáziánkban olyan személy szerepel, akit nem ismerünk, és soha nem is fogunk, akkor megszabadulunk az ítélkezés pszichés terhétől, ugyanis amikor nem ismernek, akkor bárkivé válhatunk.


Cox szerint gyakran arctalan az idegen, mert nem fontos, hogy ki ő. Ha a szex közben fennáll a szemkontaktus, akkor az intimitást jelent. Ennek hiánya azt árulja el, hogy ősi, szinte állati szexre vágyunk.


Tiltott emberekkel szex: Ha erotikáról van szó, akkor a „minél kevésbé elérhető, annál jobban akarom” elv még erősebb bennünk. Amennyiben arról fantáziálunk, hogy az exünkkel, a párunk legjobb barátjával, esetleg valamelyik szülőjével folytatunk viszonyt, akkor erről a gyakori vágyról van szó.


Fenekelős vágyak: A keresztény kultúrában gyakori az ilyen fantáziálás. Ennek oka, hogy régebben az önkínzás az istenimádás egyik módszere volt. Biológiai és evolúciós okokra is visszavezethető a fenekelés iránti vágy, mert sok állat bántja a párját, vagy őt bántják, a szaporodás közben.


Ezért lehet, hogy a fájdalom és a kéj összekapcsolódik az ember elméjében. Emellett azt is jelentheti, hogy bűnösnek érezzük magunkat azért, mert nem lenne szabad azzal szexelnünk, aki a képzeletükben szerepel.


Szüzet csábítani: Az első szexuális élményt sokan megőrzik az emlékeikben, de vannak, akik újra és újra lejátsszák a fantáziájukban. Ezt azok élvezik, akik sikerorientáltak, szeretnek a középpontban lenni.


Amennyiben a képzeletünkben szereplő még szűz, akkor felsőbbrendűek vagyunk felette, ráadásul a tapasztalatlansága miatt nem kritizálhatja a szexuális ügyességünket, esetleges ügyetlenségüket.


Sztriptízelés: Nárcizmust jelenthet, hiszen valaki végigmustrálja a testünket közben. Mivel a másik fél nem biztos benne, hogy megérintheti-e a testünket, ezért egyfajta hatalmunk van felette. Arra is utal, hogy kétségeink vannak a külsőnkkel kapcsolatban.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló