Roppant egyszerű alkalmazás segíthet ülőhelyet találni a terhes nőknek



Az új app megoldja, hogy a zsúfolt járatokon se kelljen ácsorogniuk a várandósoknak.Mindennapi jelenség, hogy a gyermeket váró nő felszáll a zsúfolt tömegközlekedési járatra, ahol senki nem adja át neki a helyet. Ez gyakran nem az udvariatlanság miatt van így, hanem azért, mert az utasok annyira belemerülnek a telefonjukba, hogy fel sem tűnik nekik, hogy egy terhes áll mellettük.

Egy londoni cég ezt a jelenséget szeretné megoldani a Babee on Board („baba a fedélzeten”) elnevezésű alkalmazással. Az új app úgy működne, hogy utazás közben a várandós nő megnyom egy gombot, aminek hatására az alkalmazás jelzi a legközelebb található, okostelefonnal rendelkező utasoknak a kérést úgy, hogy azoknak fel sem kellene nézniük a mobilból.

Mivel az app bluetooth-t használ, ezért nem kell hozzá wi-fi, tehát a metrón is bevethető. A Babee on Board-hoz két alkalmazás tartózik. Az egyik az ülőhely kérésre vonatkozik, míg a másikat azok telepíthetik, akik szívesen átadják az ülőhelyet.

Az app kitalálói szerint az alkalmazás főleg azoknak lehet hasznos, akik a terhesség korai szakaszában járnak, tehát még nincs látható jele az állapotuknak, emiatt a többi utas nem ismeri fel azt.

Sally Davies, aki hat hónapos terhesen használja a tömegközlekedést elmondta, hogy sokkal könnyebb, ha már jól látható az állapot, ám éppen a terhesség első szakasza az, amikor fontosabb, hogy a kismama leüljön.

Ennek oka az, hogy a gyerekvárás elején gyakrabban van hányingerük a nőknek, akiknek mindene fáj. Sally hozzátette, hogy mindezek ellenére az a legkellemetlenebb, amikor meg kell kérnie valakit, hogy adja át a helyét, ezért jó ötlet, hogy diszkréten jelezhessenek a terhesek azoknak, akik hajlandóak átadni az ülőhelyüket.

Hew Leith az alkalmazást kitaláló cég vezetője elmondta, hogy az egyik nap annyira belemerült a telefonjába, hogy nem vette észre, hogy a metróra felszállt egy utolsó heteiben járó terhes nő, akinek a Hew mellett ülő, 80 éves néni adta át a helyet.

Amikor Hew észrevette a dolgot, akkor azonnal felállt, hogy átadja a helyét a néninek, de így is kínos volt a szituáció, ami arra késztette, hogy azon kezdjen gondolkodni, hogy miképpen lehetne megoldást találni az ilyen helyzetekre. Így született meg az alkalmazás ötlete.

Hew arról is beszélt, hogy az alkalmazást direkt úgy alkották, hogy a lehető legegyszerűbben segítsen a terhes nőknek abban, hogy kínos pillanatok nélkül ülhessenek le. Az applikációt először Londonban kezdték el használni, de a tesztelés után a cég szeretné, ha az egész világon használható lenne.

Jelenleg arról is tárgyalnak, hogy a Babee on Board-ot más alkalmazásokba vagy rendszerekbe építsék be. Az app egyelőre nem ingyenes, mert a terheseknek nagyjából 1500 forintot kell fizetniük a használatáért. Az így befolyt összeget a gyermekjótékonysági egyesült kapja meg. Akik átadják a helyet, azoknak ingyenes az alkalmazás.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló