A személyiségünkhöz illő sportot válasszuk!



Ne a divat mondja meg, hogy milyen mozgásformával tartjuk kordában magunkat!Lassan közeledik a tavasz, ami azt jelenti, hogy melegszik a levegő, és egyre kevesebb ruhára lesz szükségünk, majd eljön a nyár, és vele együtt a strandolás szezonja, úgyhogy érdemes már most sportolnunk, hogy formába hozzuk magunkat az év legmelegebb évszakjára.

A sportok területén azonban sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem a személyiségükhöz illő mozgásformát választanak, hanem engedik, hogy a divat mondja meg, hogy mit sportoljanak, aminek a vége az, hogy nagyon gyorsan feladják a rendszeres testmozgást.

Ha nem akarjuk szenvedésként mesélni a sportolást, akkor az alábbiak segítenek a személyiségünkhöz illő mozgásformát választani.

Az önálló: Kifejezetten utáljuk, ha meg akarják mondani nekünk, hogy mit és hogyan csináljunk, ezért hozzánk egyik sport sem illik, ám még mielőtt hátradőlnénk, hozzá kell tennünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy nekünk nem kell mozognunk.

Válasszunk olyan sportot, amelyet bármikor, bárkivel csinálhatunk. Lehet itt szó egy könnyű tornáról, jógáról, pilatesről, amivel visszaállíthatjuk az egyensúlyunkat és ellazulhatunk. Emellett választhatunk olyan mozgásformát is, amelyet a szabadban végezhetünk. Menjünk például sétálni, szaladjunk, kerékpározzunk, de az olyan társasági táncok is illenek hozzánk, mint a salsa, rock, mambó, tangó.

A perfekcionista: Alapos, mindig összpontosító, módszeres emberként arra törekszünk, hogy mindent az ellenőrzésünk alatt tartsunk, valamint szeretjük mindig a legjobbat adni magunkból. Nekünk a pontosságot igénylő sportokat kell kipróbálnunk, így például a golfot, céllövést, vívást, ping-pongot.

A kódokat tartalmazó mozgásformák is passzolnak a személyiségünkhöz, tehát a judo, karate, kwan ki do, de a koreográfiás sportokat is kipróbálhatjuk, tehát a tornát, aerobikot, és a táncokat.

A félénk: Esetünkben nem csak a testi egészségünk miatt fontos a sport, hanem azért is, hogy nőjön az önbizalmunk. Abban az esetben, ha azt érezzük, hogy állandóan figyelnek és ítélkeznek felettünk, akkor kérhetjük egy személyi edző segítségét.

Ha úgy döntünk, hogy le akarjuk győzni a félénkségünket, akkor a harci sportok közül a karate, judo, vagy az ehhez hasonló sportok lehetnek a segítségünkre, mert ezekkel sajátos önvédelmet és kifejezésmódot fejleszthetünk ki.

A csapatjátékok közül a kosárlabda, kézilabda és az ehhez hasonló sportok olyan helyzeteket teremtenek, amelyekben szocializálódnunk kell és másokkal közösen kell tevékenykednünk. A tánc is jó választás.

Extrovertált: Nekünk kommunikatív, karizmatikus vagy hiperaktív személyiségünk van, emiatt az ellenállást igénylő sportok közül kell választanunk. A szaladás, biciklizés, úszás mellett kipróbálhatjuk a csapatjátékokat vagy a kétszemélyes sportágakat, tehát például a teniszt.

Az extrém sportok is illenek hozzánk, így a bungee jumping, az alpinizmus, a snow-board, a szörf vagy a torna (elsősorban vízi torna). Amennyiben ezekhez elég bátorságot érzünk, akkor általuk levezethetjük a felesleges energiánkat.

(Forrás: twice.hu)

 

Ajánló

Ajánló