A tizenkét leggazdagabb család Európában



Kik és mivel szereztek milliárdokat?1. Amancio Ortega – Vagyon: 50.2 milliárd font: A spanyol milliárdos 1975-ben alapította meg az Inditex divatházat, aminek a legismertebb márkája a Zara. Amancio Ortega még soha nem adott interjút.

2. Ingvar Kamprad és családja – Vagyon: 38.4 milliárd font: Az IKEA bútorüzletek alapítója a svéd üzletember, aki nagy spóroló hírében áll.

3. Karl Albrecht (ifj), Beate Heidter és családjuk – Vagyon: 27.1 milliárd font: A testvérpár annak a 2014-ben meghalt Karl Albrechtnek a gyermeke és örököse, aki az Aldi (ALbrecht Diszkont) élelmiszer-áruházlánc társalapítója volt.

4. Sergey Brin – Vagyon: 26.1 milliárd font: Az egykori Szovjetunióban született a világ 12. leggazdagabb embere, Sergey Brin, a Google társalapítója, aki a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az elnöke.

5. Stefan Quandt és Suzanne Klatten – Vagyon: 25.4 milliárd font: A BMW vagyon örökösei kerülik a nyilvánosságot, amire jó okuk van. 2007-ben egy dokumentumfilm nagy botrányt robbantott ki Németországban, mert kiderült, hogy a háború idején a BMW milyen embertelen körülmények között fogta munkára a koncentrációs táborok foglyait.

6. Liliane Bettencourt – Vagyon: 25 milliárd font: Liliane Bettencourt a világ leggazdagabb asszonya, köszönhetően annak, hogy a gyermekeivel a L’Oreal kozmetikai vállalat 33 százalékos tulajdonosa. Bettencourt 15 évesen kezdett dolgozni az édesapja, Eugene Schueller által alapított kozmetikai cégnél, ahol eleinte samponok címkézésével foglalkozott.

7. Bernard Arnault – Vagyon: 23.6 milliárd font: Franciaország leggazdagabb embere Bernard Arnault, aki az LVMH luxusmárkákat (például Louis Vuitton, Christian Dior, DKNY) tulajdonló cégcsoport vezérigazgatója.

8. Stefan Persson, Lottie Tham és családjuk – Vagyon: 21.7 milliárd font: 1974-ben alapította a svéd testvérpár apja az H&M divatcéget, ami most Stefan Persson és Lottie Tham tulajdona. A cég részvényeinek 38 százalékával Stefan, míg 5 százalékával Lottie rendelkezik.

9. A Henkel család – Vagyon: 18.7 milliárd font: A Henkel család tulajdonában lévő vállalat készíti a Henkel, a Persil mosóporokat és a Fa márkát. A cég székhelye a németországi Düsseldorfban található, ahol 50 ezer ember dolgozik a vállalatnak, aminek 2015-ös operatív nyeresége 2.9 milliárd euró volt.

10. Az Oeri / Hoffman család – Vagyon: 18.4 milliárd font: A hatalmas svájci gyógyszerészeti vállalat, a Roche alapítói és örökösei a Oeri–Hoffman klán tagjai. A céget 1896-ban hozta létre Fritz Hoffman-La Roche.

11. Axel Dumas – Vagyon: 17.3 milliárd font: Axel Dumas 2013 óta vezeti a Hermes International divatházat, ami luxus ruházati cikkeket kínál a vásárlóknak. A Dumas családnak 70 százalékos tulajdonrésze van a cégben, ami 2015-ben négymilliárd dolláros forgalmat bonyolított le. A cégcsoportot 1837-ben alapította Thierry Hermes. A divatház hatodik generációs örököse Axel.

12. Soros György – Vagyon: 17.1 milliárd font: A magyar születésű Soros György amerikai tőzsde spekuláns, pénzügyi befektető, akinek tőzsdei akcióit „legális, de amorális” jelzőkkel illetik. A legismertebb ilyen megmozdulása az angol font elleni spekulációja volt 1992-ben, de Sorost vádolták a malajziai, a thaiföldi és a hongkongi gazdaságok gyengítésével is.

Soros az ultraliberális eszmék és baloldali politikusok egyik legfőbb támogatója. Zsidó származása ellenére kritizálja Izraelt, támogatja az Izrael-ellenes palesztin csoportokat és az Izrael delegitimálásán dolgozó szervezeteket.

(Forrás: avilagtitkai.com)

Ajánló

Ajánló