Kevés adat áll rendelkezésre a börtönlakók mentális egészségéről



Sok a pszichés és mentális problémával küszködő börtönlakó.A világon rengeteg elítélt ül a rácsok mögött, akik közül a legtöbben vissza fognak térni a társadalomba, ha letelt a büntetésük, emiatt nem mindegy, hogy milyen a rabok mentális egészsége. Habár ez egy mindenkit érintő kérdés, mégis egyelőre kevés tanulmány foglalkozott a témával, ám amit eddig a kutatók kiderítettek, az elég ijesztő.

A börtönlakók körében nagyobb számban fordulnak elő mentális és pszichés betegségek: Egy 2012-ben végzett átfogó felmérésben 24 ország mintegy 30 ezer börtönlakója vett részt. A vizsgálatból kiderült, hogy az alanyok 12 százaléka depressziós, további 4 százalékuk pedig más pszichózissal küzdött. Ez összehasonlítva a teljes populáció 4 és 1 százalékos arányával igazán megdöbbentő.

A rabok körében nagyobb az önártalom és az öngyilkosság előfordulása: A mentális sebezhetőség a magasabb öngyilkossági rátában is megmutatkozik. 2011 és 2014 között 24 ország bevonásával vizsgálták, hogy milyen arányban jelenik meg az öngyilkosság a börtönökben. Az eredmény szerint a férfiak esetében háromszor, a nőkében kilencszer nagyobb valószínűséggel következett be öngyilkosság a rácsokon belül, mint kívül.

A börtön tönkretesz: Egy 2011-es tanulmány szerint a börtönlét első két havában a depresszióráta csökkent, a pszichózis előfordulásának aránya változatlan maradt, vagyis a börtönkörnyezet javulást eredményezett a mutatókban, legalábbis rövid távon.

Ez azért lehetséges, mert sok rab számára a börtön biztonságos környezet, átlátható struktúra alapján működő intézmény, ahol azok megkaphatják azt a pszichiátriai kezelést, amit „kint” nem. A fent említett javulás csak a férfiak esetében volt megfigyelhető, a nők esetében nem.

Nem a börtönben kezdődik: Egy közelmúltban végzett vizsgálatban 750 elítélt vett részt, akiknek 40 százaléka szenvedett valamilyen mentális problémában. Ennek eredményéből kiderült, hogy a mentális betegségek börtönökben való előfordulásában sok más, a rabélettől független tényezők is közrejátszanak. A vizsgálatok érdekessége az, hogy egyes korábbi nehézségek a börtönélet jobb toleranciáját eredményezheti.

A mentális problémákkal küzdők nagyobb eséllyel lesznek bántalmazás áldozatai: Egy amerikai tanulmány szerint a mentálisan sebezhető rabokat nagyobb számban érte verbális vagy fizikai inzultus és nagyobb valószínűséggel szereztek sérülést a konfliktusok során.

Így lehetne segíteni: Annak ellenére, hogy már többször tanulmányozták a rabok mentális egészségét, mégis még ennél is több vizsgálatra lenne szükség, ugyanis például a jelenleg alkalmazott eljárásoknak és azok hatékonyságának is utána kellene járni, mert például a börtönökben alkalmazott viselkedésterápia hosszú távú eredményeiről nem áll rendelkezésre elegendő adat.

Arról sem lenne szabad elfeledkezni, hogy a rabok mentális egészségére nagy veszélyt jelent, hogy a rácsok mögött is hozzáférhetnek a különböző drogokhoz, a marihuána és az amfetaminok hatását utánzó mesterséges szerekhez, amiknek megjósolhatatlan egészségügyi kockázatai lehetnek, és összefüggésbe hozhatóak a börtönön belüli magatartászavarral és erőszakkal.

Ezeknek a hiányosságoknak főként a szervezési nehézségek és a forráshiány az oka, de az is probléma, hogy a rabok egészségét úgy kezelik, mintha az nem lenne közegészségügyi kérdés, pedig amikor a rabok kiszabadulnak a rácsok mögött, akkor már mindenkit érintő kérdés, hogy vissza tudnak-e illeszkedni a társadalomba.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló