Filmes trükkökkel támasztották fel a már halott színészeket



A digitális technológia a lehetetlent is lehetségessé teszi a filmiparban.Nancy Marchand (Maffiózók): A Maffiózók harmadik évadában fontos szerepet szántak volna Tony Soprano édesanyjának, ám a Livia karakterét játszó Nancy Marchand már a szezonnyitó előtt belehalt a tüdőrákba.

David Chase vezető producer 250 ezer dollárt fordított arra, hogy CGI és korábbi hangfelvételek segítségével búcsújelenetet alkossanak a színésznőnek.

Fred Astaire (Dirt Devil-reklám): A 31. Super Bowl alatt vetített porszívóreklámban az akkor már halott Fred Astaire alakját jelenítették meg a CGI segítségével, ám ebből nagy botrány lett, mert a Dirt Devil-reklám esetében kiderült, hogy csak Astaire lánya adott engedélyt rá, míg az özvegy nem.

Az évek során egyre nagyobbra dagadt a botrány, aminek következményeként az amerikai jogrendszer megalkotta az Astaire-törvényt, aminek értelmében minden hozzátartozótól engedélyt kell kérni, ha valaki egy már elhunyt személy képmását szeretné felhasználni.

Marlon Brando (Superman visszatér): Bryan Singerék nem egy még élő színészre osztották Superman apjának szerepét, hanem a 2004-ben elhunyt Marlon Brando alakját teremtették meg. A Magány Erődjében zajló jelenethez felhasználták az 1978-as Superman kimaradt jeleneteit, amihez hozzáadtak egy kis digitális rásegítést.

Laurence Olivier (Sky kapitány és a holnap világa): Kerry Conran rendező úgy döntött, hogy mindenképpen Laurence Olivier szeretné a főgonosznak a 2004-es filmben, ám a brit legenda akkor már 10 éve halott volt.

Ez azonban nem jelentett akadályt, mert a színésznek csak a Sky kapitány és a holnap világa végén kellett megjelennie, hologram formájában. A stábnak rengeteg archív felvételt kellett felhasználnia a képsorokhoz, aminek szövegének felmondásában szinkronszínészek segítettek.

Brandon Lee (A holló): Máig megmagyarázhatatlan az a forgatási baleset, amely során halálos lövés érte Brandon Lee-t, akinek utolsó jelenteit Alex Proyas rendező CGI-vel és Lee dublőre, Chad Stahelski (aki később John Wick rendezőként szerzett magának hírnevet) segítségével oldotta meg.

Proyas profi munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1993-ban még gyerekcipőben járó technológia ellenére nehéz megmondani, hogy A hollóban mikor látható az igazi, és mikor a digitális Lee.

Peter Cushing (Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet): A Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben egy évtizedek óta elhunyt sztárt, Peter Cushingot támasztották fel a jelentős szerep kedvéért. A karaktert Guy Henry játszotta Gareth Edwards filmjében.

Henry mimikájára motion capture módszerrel varázsolták rá Cushing gesztusait. A megoldás technológiai szempontból elképesztő, mégis a rajongók szerint méltatlan dolog volt feltámasztani a színészt.

Marlene Dietrich, Grace Kelly és Marilyn Monroe (Dior-reklám): A Dior úgy döntött, hogy három olyan reklámarcot választ Charlize Theron mellé, akik korábban kapcsolatban álltak a márkával. Marlene Dietrich és Grace Kelly csak egy-egy pillanatra jelent meg a reklámban, mégis ez az egyik legelegánsabb posztumusz CGI-szereplés.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló