A sci-fi filmek tudományos melléfogásai



Nyolc példa, amikor a tudomány és a fantasztikum ellentmondásba keveredett egymással.Végtelenített kamerák: Ha a mozifilmekben a szereplők visszanézik a biztonsági kamera felvételeit, akkor úgy nagyíthatják a képet, ahogy akarják, az nem mosódik el. A valóságban a biztonsági kamerák felvétele sokkal rosszabb minőségű.

Ami ennél is nagyobb képtelenség az az, amikor az elmosódott pixeleket egy mágikus billentyűkombinációval tisztára varázsolják. A valóságban egy pixel mindig pixel marad.

Lassan mozgó lézerek: Legyen bármilyen messze egy galaxis, a lézernyalábok akkor is fénysebességgel mozognak, ugyanis nagyrészt fényből vannak, ám a Star Warsban a lézernyaláb viszonylag lassan, szabad szemmel is következő mozgással ér célba. Ugyanitt kell megjegyezni, hogy a lézer nem világít, főleg az űrben nem, ahol nincs anyag, amire reflektálhatna.

Tűz és jég bolygója: A Star Warsban Luke a sivatagos Tatooine-on nőtt fel, majd a Dagobah-rendszer egyik mocsaras bolygóján tanulta ki a jedi mesterséget és sajátította el az Erő rejtelmeit, hogy aztán a Birodalom visszavág című epizódban a Hoth jeges világában harcoljon.

Ezek után a hatodik részben a sűrű dzsungelről híres Endor felszínén újabb csatát láthattak a nézők, akik feltehetik magukban a kérdést, hogy mégis mekkora annak a valószínűsége, hogy egy bolygón csak egy éghajlat létezik, mégis teljesen élhető?

A földönkívüli PC és a Windows története: A függetlenség napjában Jeff Goldblum karaktere írt egy trükkös, rendkívül kártékony malware vírust a földi operációs rendszeren, egy emberek által kitalált programnyelven, hogy aztán azt lefuttatva a földönkívüliek hajóján, deaktiválják a pajzsot.

Nagy szerencse, hogy a földönkívüliek is Windowst és USB 3.0 használtak, a Norton Antivirust pedig nem telepítették!

Az idegenek: A Star Trek-rajongók között biztos, hogy akad, aki már elgondolkodott azon, hogy hogyan lehetséges az, hogy minden földönkívüli faj emberszerű? Ha az evolúcióban hiszünk, akkor szinte kizárt, hogy a Földtől egy több millió fényévre található bolygón, pusztán a véletlennek köszönhetően, ugyanazon séma alapján kialakult egy faj.

Az Erő vele van: A filmekben gyakori, hogy amikor meglőnek valakit, akkor az 20-30 métert repül a levegőben. Valójában a lövedéknek nincs ekkora súlya. Egy 9 mm-es golyó például nagyjából 25-28 grammot nyom. Ha ennek a lövedéknek a repülési ideje úgy 400 m/s, majd belecsapódik egy 75 kilót nyomó férfiba, akkor azt 0,04 m/s-os ütés fogja érni.

Az űrben még egy láma bőgését sem hallod: A Star Wars-ban a TIE-vadászok hangját utólag adták hozzá a hangsávhoz. A probléma csak az, hogy a fizika szabályai azt diktálják, hogy az űrben nem terjed a hang, tehát még a leghangosabb lámabőgést sem lehetne meghallani.

Az emberi test nem powerbank: A Mátrix története abból indult ki, hogy az emberiséget kizárólag azért tartják életben, hogy energiát termeljen. Ez képtelenség, mert az emberi testnek több energiát kellene termelnie annál, mint amennyivel életben tartják. Mivel folyadékban úszkálnak, mindenféle mozgás nélkül, ezért még több energia kell ahhoz, hogy a „humán erőműpark” fennmaradjon.

Az emberi testnek szüksége van megfelelő tápanyagra, oxigénre és hőmérsékletre ahhoz, hogy életben maradjon. Ez tehát olyasmi, mintha az autót akkumulátorról működtetnénk, miközben a kerékre szerelt dinamóval tartanánk feltöltve.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló