24 évesen kapott Emmy-díjat Steve Martin



Ezeket az információkat talán még nem hallottad a 75 éves hírességről.1945. augusztus 14-én született Steve Martin, a világ egyik legmeghatározóbb és legfontosabb amerikai komikus-színésze, valamint Hollywood egyik legsokoldalúbb híressége, akiről az alábbi érdekességeket talán még te sem hallottad.

24 évesen Emmy-díjat kapott: 1967-ben az akkori barátnője, a táncos Nina Goldblatt ajánlotta be Martint a The Smothers Brothers Comedy Hour című showműsor vezető írójának, Mason Williamsnek.

Bár a CBS műsora elképesztő sikert aratott a közönség és a kritikusok körében, mégis a csatorna két évad után elkaszálta. Az elválás olyan botrányos és zajos volt, hogy arról dokumentumfilmet készítettek 2002-ben.

Azt, hogy a show közkedvelt volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az író csapata Emmy-díjat kapott 1969-ben, tehát Martin csupán 24 éves volt, amikor átvehette a legfontosabb tévés díjat.

A mozivásznon egy Beatles-dallal mutatkozott be: Martin első igazi nagyjátékfilmes bemutatkozás az 1978-ban bemutatott Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band volt, amiben egy Beatles-dalt adott elő.

A banda azonos című, 1967-ben megjelent lemeze és a két évvel későbbi Abbey Road dalai alapján készült off-Broadway darabot adaptáló musicalben ő énekelte a Maxwell’s Silver Hammer című dalt Bors őrmester lemezéről.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Paul McCartney által szerzett, és az ő nyomására felvett, dal a Beatles egyik leggyengébb száma, hiszen Ringo Starr is azt állította, hogy ez a szerzemény a legrosszabb, amit ők négyen valaha rögzítettek.

Maga a film se váltotta meg a világot, ugyanis a sztárparádé és a kor zenészeinek tömegét felvonultató alkotás nem hozott sok nézőt, ráadásul a kritikusok is atomjaira szedték. Ugyanakkor a Martin által alakított Dr. Maxwell tekinthető a 8 évvel későbbi a Rémségek kicsiny boltja flúgos fogorvosának elődjének.

Több mint 20 év kellett, hogy az Örömapaság után végre apai örömökben is része lehessen: Martin kétszer nősült. A második feleségével, Anne Stringfielddel 2007-ben kötötte össze az életét, és tőle született az első gyermeke, 2012 decemberében, ami azt jelenti, hogy a sztár 67 évesen lett édesapa.

Íróként nem csak vígjátékot, hanem egy feszült kém-thrillert is jegyzett: Martin írói munkája nem merült ki azokban a vígjátékokban, amelyekben végül szerepelt is, ugyanis a sztár ennél sokkal színesebb művekkel állt már elő.

Megjelent tőle regény, novelláskötet, gyerekkönyv, önéletrajz, de tweet-gyűjtemény is, de írt színdarabot és musicalt is. Az eladólány című regénye hazánkban is megjelent, de az ebből készült adaptáció is ismerős lehet.

Martin filmes alkotásai közül pedig ki kell emelni az ő ötlete alapján készült, 2008-ban bemutatott, aktuális politikai témákat érintő kém-thrillert, Az árulót.

Több mint 40 éve tartja a Saturday Night Live egyik fontos rekordját: Martin az egyik legkedveltebb és legtöbbször visszatérő vendége volt a Saturday Night Live-nak, ugyanis 1976 és 2009 között 27 alkalommal szerepelt a műsorban, 15-ször pedig házigazdaként szerepelt.

Az utóbbi tisztségben Alec Baldwin lekörözte, mert ő 17-szer vezette a műsor, de mégis Martin a rekorder, mert csupán másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy ötször vezesse a showt. Ugyanerre Chevy Chase-nek majdnem 9 évre, míg Bill Murray-nek néhány nap híján 18 évre volt szüksége.

A sztár hatását jól igazolja az a tény, hogy az ujjal mutatott idézőjelek neki köszönhetően váltak nemzetközi non-verbális kifejezőeszközzé, ugyanis ezt ő használta nagyon sokszor a monológjaiban.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló