Öt érdekesség a 90 éves James Earl Jonesról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod Darth Vader eredeti hangjáról!Gyerekkorában annyira dadogott, hogy éveken át meg se mert szólalni: Jones csak 5 éves volt, amikor Mississippi államból Michiganbe költözött az őt nevelő nagyszüleivel. Ez a változás olyan nagy traumát okozott neki, hogy dadogni kezdett, ami idővel annyira komollyá vált, hogy megszólalni sem mert.

Jones gyakorlatilag némán töltötte az általános iskolai éveit, majd a középiskolában az angoltanára felfedezte, hogy a diáknak van érzéke a költészethez, sőt, az általa írt verseket dadogás nélkül képes felmondani.

Végül ennek köszönhetően lépett színészi pályára, ugyanis amikor szerepben volt és egy egyelőre megírt szöveget mondott el, akkor nem dadogott.

Részben Orson Wellesnek köszönheti, hogy megkapta Darth Vader hangját: Miután George Lucas rájött, hogy David Prowse hangja nem illik Darth Vaderhez, először arra gondolt, hogy megkeresi a szinkronszereppel azt a legendás, különleges orgánummal megáldott Orson Wellest, aki anno egy rádiójáték keretében előadott Világok harcával hozta rá a frászt fél Amerikára.

A rendező aztán mégsem neki ajánlotta fel a munkát, ugyanis attól tartott, hogy Welles hangja túlságosan ismert, ezért a nézők nem tudnának elvonatkoztatni, ugyanakkor az orgánumhoz ragaszkodott, ezért ahhoz hasonlót keresett a sith nagyúrhoz. Így esett végül a választása Jonesra, aki azóta elválaszthatatlan Darth Vadertől.

Ő volt az első a filmtörténelemben, aki fekete elnököt játszott: Egészen Barack Obamáig csak fikció volt, hogy afroamerikai lesz az amerikai elnök, ám még Hollywood sem mert sokáig fekete elnököt ültetni az Ovális Irodába.

Ez változott meg az 1972-ben bemutatott The Man című filmnek köszönhetően. Az alkotásban The Man alakította azt a szenátort, aki az elődje tragikus balesete után lehetett az USA elnöke, és ha már így alakult, akkor megfogadja, hogy ő nem lesz senki bábja, és arra fog törekedni, hogy felszámolja a bigottságot.

Stanley Kubrick nézte ki magának első filmszerepére: Kevés színész mondhatja el magáról, hogy élete első filmes szerepét egy olyan meghatározó rendező ajánlotta fel neki, mint amilyen Stanley Kubrick. Jones ezen kevés színész közé tartozik.

Jones a 60-as évek elején még csupán pár tévés vendégszerepben tündökölhetett, így Kubrick sem ezekben szemelte ki magának a színészt, hanem egy Shakespeare-darabban, amelyeknek Jones nagy szakértője volt.

A rendező azonban nem miatta, hanem George C. Scott miatt döntött úgy, hogy megnézi A velencei kalmár londoni előadását, ugyanis látni akarta a játékát, mielőtt nekiadja a Dr. Strangelove egyik főszerepét.

Bár Scott játéka meggyőző volt, mégis Kubrick felfigyelt Jonesra, aki azért is jött jól neki, mert különböző etnikumú, származású színészekből akarta összeállítani a szereplőgárdát. A rendező tehát szerződtette a Dr. Strangelove-ba Jonest, aki így kapta meg élete első filmszerepét.

Mindössze 7.000 dollárt kapott a Star Warsért, és még a nevét se tüntették fel a stáblistán: A 2020 novemberében meghalt David Prowse, aki eredetileg alakította Darth Vadert, soha nem bocsátotta meg George Lucasnak, hogy nem szinkronizálhatta a karaktert.

Az angol bodybuilder „fordított rasszizmussal” is megvádolta a stábot, ugyanis szerinte csak azért mondatták fel Earl Jonesszal Vader szövegét, hogy legyen egy afroamerikai színész is a szereplőgárdában.

Az igazi ok ezzel szemben az volt, hogy a rendezőnek nem tetszett Prowse erős brit akcentusa, ráadásul Jones nevét nem tüntették fel a stáblistán, tehát senki sem tudhatta, hogy egy afroamerikai színész kölcsönözte a hangját Vadernek.

Jones egyébként csak 7.000 dollárt kapott a munkáért, de ő ezt bánta, mert szerinte ez nagyon jó fizetés azért, hogy felmondott néhány mondatot.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló