Brendan Fraser életútja



Fizikai és lelki sérülések kísérték a színész eddigi pályafutását.Az 1991-es Kié a csúnyább? című filmben szerepelt először az 1963. december 3-án született Brendan Fraser, aki az 1992-es Kőbunkó vígjátékban alakíthatott először főszerepet. Az igazi hírnevet azonban az 1997-es Az őserdő hőse hozta meg a színész számára, akit a legtöbben a Múmia-trilógiából ismernek.

Fraser csillaga szépen ívelt felfelé a kétezres évek elején. Milliók rajongtak érte, elárasztották a szerepajánlatok, amelyek közt a vígjátékok mellett drámák is akadtak szép számmal. Habár a színész filmjei között a sikerek mellett bukások is akadnak, végül mégsem ez volt az oka annak, hogy a 2008-as Tintaszív kudarca után eltűnt a rivaldafényből.

Azt, hogy ez mennyire nehéz időszak volt Fraser számára, jól mutatja az, hogy csak 2018-ban beszélt róla először. A színész őszintén beszélt arról, hogy a kétezres években végzett filmes munkái, köztük is leginkább a Múmia-filmek kaszkadőrmutatványai, alaposan megviselték a szervezetét.

Fraser elárulta, hogy nagyjából hét évet töltött különböző kórházakban olyan beavatkozások miatt, mint a részleges térdhelyreállító- és gerincrögzítő műtét, valamint átesett több ágyéki gerinc és hangszál operáción is. A műtétek és az azok utáni felülési idő alaposan bekorlátozta, hogy milyen szerepeket tud egyáltalán elvállalni.

Ugyanakkor a fizikai traumák mellett lelkileg is alaposan megviselték az elmúlt évek Frasert, aki a 2016-os A viszony című sorozat vele készült részével kapcsán adott interjúval kavart fel a kedélyeket. Akkoriban sokan azt gondolták, hogy Fraser a 2009-es válása és a Múmia nélküle készülő rebootja miatt olyan melankolikus, ám valójában az viselte meg, hogy az édesanyja nem sokkal az interjú előtt hunyt el rákban.

Fraser később elmondta, hogy érzelmileg még egy ennél is szörnyűbb dolog viselte meg, ugyanis az azóta a botrányairól elhíresült Philip Berk, aki a Hollywood Foreign Press Association egykori elnöke volt, szexuálisan zaklatta a Beverly Hills Hotelben 2003-ban.

Fraser elmondta, hogy az, amit Berk korábban fenék csípésként emlegetett valójában így történt:

„A bal kezével megfogta a farpofámat, majd az egyik ujját becsúsztatta a herém és az ánuszom közé, ahol aztán mozgatni kezdte azt.”

A pánikban esett színész akkor túlságosan megalázva érezte magát ahhoz, hogy bármit is szóljon, s akkori tehetetlenségéért máig önmagát hibáztatja:

„Még mindig rémült vagyok? Igen. Úgy érzem, hogy mondanom kell valamit? Igen. Nagyon sokszor akartam már mondani valamit? Igen. Végül mégis hallgattam? Igen.”

A zaklatás óta Fraser depressziós és visszahúzódó lett. Ugyan Berk, akit az esett után állítólag a HFPA tiltólistára tett, később levélben bocsánatot kért, ám szerinte, amit tett, az önkéntelen mozdulat volt, amiben egyáltalán nem volt rossz szándék, és szerinte Fraser túloz a vádjaival.Mivel Fraser akkoriban úgy érezte, hogy Hollywoodban feketelistára került, ezért csak a stúdiórendszertől távoli munkákban vállalt szerepet. A sok mellékszerep után 2018-ban tért vissza a Bizalom című tévésorozatban, majd 2019 óta az ő hangján szólal meg Cliff Steele (alias Robotman) a DC Doom Patrol című sorozatában, ami egyben újra megnyitotta az ajtókat Fraser előtt.

2021 nyarán a Steven Soderbergh No Sudden Move-jában szerepelt Benicico del Toro és Don Cheadle mellett, majd hamarosan érkezik a főszereplésével készült, Darren Aronofsky által rendezett, The Whale, amiben Fraser egy túlsúlyos férfit alakít, aki próbál közelebb kerülni a tőle elhidegült lányához.

Szintén látható lesz a Martin Scorsese által készülő western-drámában, a Killers of the Flower Moonban, ahol Leonardo Di Caprio és Robert De Niro mellett játszhat, míg a Brothers című vígjáték esetében Glenn Close és Peter Dinklage lesz a partnere.

Jelenleg tehát úgy tűnik, hogy a fizikai és lelki fájdalmak ellenére Brandon Fraser csillaga ismét felfelé ível, sokak nagy örömére.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló