A videojátékos ipar legnagyobb botrányai 2021-ben



Ezek voltak a legnagyobb balhék idén.Az eFootball drámája: Botrányt sok minden okozhat, így akár az is, hogy csak megjelenik egy videójáték. Igaz, ehhez a balhéhoz az is kell, hogy olyan minőségben adják ki a programot, amilyenben a Konami focis sorozatának új darabját, az eFootballt sikerült.

A tervek nagyravágyóak voltak, az eredményből azonban úgy tűnik, hogy inkább az volt a legfontosabb a számukra, hogy a játék egy nappal a FIFA 22 előtt jelenjen meg, és nem az, hogy játszani is lehessen vele, legalábbis a minősége ezt sugallja.

A Konami bocsánatot kért, és azt ígérte, hogy novemberben nagy tartalmi frissítéssel kárpótolja a csalódott rajongókat, ám ezt 2022 tavaszára halasztották. Bár a játékospakk előrendeléseket visszamondták, mégis azok, akik már kifizették a kemény pénzeket az extra tartalomért, azoknak törölniük, és újra kell telepíteniük a játékot.

A GTA-trilógia botrányos felújítása: A videójátékos ipar egyik legsikeresebb stúdiója a Rockstar Games, ami megtalálta az aranytojást tojó tyúkot a GTA 5-tel, amiből szinte végtelen mennyiséget adtak el a megjelenése óta eltelt 8 évben.

Ez volt az oka annak, hogy sokan örömmel fogadták a hírt, hogy a stúdió felújítja a GTA 3-at, a San Andreast és a Vice Cityt magában foglaló csomagot, ráadásul a hírek szerint a cég Unreal Engine-re ülteti át a játékot.

Bár úgy tűnt, hogy a Rockstar Games nagy hangsúlyt fektet a munkára, mégis kezdett gyanússá válni, hogy a sajtónak szánt tesztpéldányok késtek, elmaradtak a vágatlan játékmenetvideók. Hamarosan kiderült, hogy a felújítást nem is a Rockstar Games végezte, hanem Grove Street Games, méghozzá a mobilos portok alapján.

A játékokból nem egy ismert dal kimaradt, a csaláskódok nem működtek, egyes karaktermodellek szörnyen rondák lettek, ráadásul a játékok minden platformon szinte játszhatatlan, bugokkal, glitchekkel és teljesítménybeli problémákkal jelent meg.

A játékokat kiadó Take-Two 60 dollárt kért mindezért, miközben perrel fenyegette a moddereket, így próbálva eltüntetni az otthon összedobott felújításokat, nehogy kiderüljön, hogy az alapanyagból mennyivel jobb programokat is ki lehetett volna hozni.

Az ügyet még botrányosabbá tette, hogy a trilógia eredeti verzióját levették a online boltok kínálatából, hogy a játékosok a remastered kiadását vegyék. Ugyanakkor a rajongók nyomására végül a Rockstar és a Take-Two úgy döntött, hogy visszavonják ezt az intézkedést.

Meghackelték a Twitchet: Az elmúlt időben egymást követik a balhék az egyik legnépszerűbb videójátékos streaming platform, a Twitch körül. Egyszer a jogdíjas zenék miatt tört ki a botrány, máskor a hot tub közvetítése miatt, de a tartalomkészítők tiltakozása a hate raidek miatt is nagy port kavart.

A legnagyobb balhé azonban minden bizonnyal az idei volt, ugyanis 2021-ben érte a céget a története legnagyobb hackertámadása. Az eset október elején történt, amikor is egy ismeretlen megosztott a 4chanon egy 125 GB-os torrent hivatkozást, benne a Twitch bizalmas adataival.

A csomag nemcsak a Twitch forráskódját tartalmazta, hanem a különböző fejlesztői készleteket, a be nem jelentett, a Steam konkurensének szánt szolgáltatás adatait, a mobilos, az asztali és a konzolos Twitch kliens kódját, a közvetítők kifizetési jelentését 2019-től kezdve, ami különösen rosszul érintett sokakat, és bizony a magyar streamerekkel kapcsolatos információk sem hiányoztak belőle.

Habár a Twitch biztonsági csapata azt jelentette, hogy nem találtak arra utaló jeleket, hogy a hacker, megszerezte volna a felhasználók érzékeny adatait, mégis mindenkinek új stream kulcsot küldött és sürgette a kétlépcsős azonosítás beállítását.

A hacker, aki egy rossz szerverbeállítás miatt jutott be, állítólag azért tette nyilvánossá a megszerzett adatokat, hogy némi versenyt generáljon az online videóstreaminges térben. Állítása szerint ez még csak a kezdet volt, és újabb szivárogtatások várhatók tőle.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló