Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a Transformersről!



Érdekességek a 15 éve bemutatott filmről.Optimus fővezér mozgáskultúráját Liam Neesonről mintázták: Michael Bay azt azt utasítást adta az animátoroknak, hogy nézzenek videókat, filmrészleteket a színészről, mert azt akarja, hogy a karakter gesztusai, mozdulatai a karizmatikus színészére hasonlítsanak. A rendező azon vágya, hogy Neeson szinkronizálja a Optimus fővezért, nem valósult meg, ugyanis ezt a munkát Peter Cullen kapta, aki a rajzfilmekben is a hangját adta a karakternek.

 

Nem ez volt az egyetlen eset a franchise történelmében, amikor Bay színészhez „fordult” inspirációért, ugyanis a Transformers 3. Őrszem fővezérének arcát állítólag Sean Conneryé ihlette.

Shia LaBeouf elmondása szerint majdnem megölte őt egy rendőrkutya a forgatáson: Tekintve, hogy a Transformers forgatásán valódi autókat törtek ripityára, a robbanások száma pedig több, mint kétszáz volt, így nem meglepő, ha a színészek megsérülhettek.

Shia LaBeouf mégsem ezek valamelyike miatt ijedt meg:

„Szerencsére kellően gyorsan futok. A rendező csak azt ismételgette, hogy ne izguljak, minden rendben lesz. Az első két felvétel tényleg rendben ment, de a harmadiknál az egyik kutya elrohant az alkarvédőt viselő tréner mellett és jól megkergetett. Végül a stábnak kellett megfékeznie, mert magától nem állt le. Szerintem közel kilencven kilót nyomott az a kutya, úgyhogy biztos megölt volna.”

Optimus fővezér hangját a legendás szinkronszínész testvére inspirálta, aki tengerészgyalogos volt: A hetvenes években futó varietéműsor, a The Sonny & Cher Comedy Hour hozta meg a hírnevet Peter Cullen számára, ugyanis ő volt annak az egyik házigazdája, és a szinkronszínész a szélesebb közönségnek is meg tudta mutatni három évad alatt, hogy mi mindenre képes a hangjával.

Ennek köszönhetően a nyolcvanas években olyan rajzfilmes karaktereknek kölcsönözte a hangját, mint a G.I. Joe Zandarja (és Nemesis Enforcere), a Micimackó Fülese, a Pókember Vörös Koponyája vagy a Transformers Optimus fővezére.

Az utóbbi hangjával kapcsolatban Cullen többször is elmondta, hogy egy tengerészgyalogos, pontosabban a bátyja, Larry Cullen, az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának egykori századosa adott ihletet neki.

A rendező traumatikus élményekként emlékszik a tesztvetítésekre: Valószínű, hogy a 2007-es Transformers egyik vezető producere, a világhírű Steven Spielberg sem gondolta volna, hogy a blockbuster a költségvetése több, mint háromszorosát termeli vissza a jegypénztáraknál, bezsebel három Oscar-jelölést (legjobb vizuális effektusok, legjobb hangkeverés, legjobb hangvágás) és megalapoz egy jól teljesítő mozis franchise-t.

Nála már csak a film rendezője, Michael Bay lepődött meg jobban a sikeren. Ő ugyanis traumatikus élményként élte meg a tesztvetítéseket:

„Minden rendező émelyeg, ha először vetítik le egy nagyobb közönség előtt az aktuális rendezését [...]. Végignézed, ahogy az emberek hirtelen felállnak és elhagyják a termet, miközben legszívesebben odamennél hozzájuk, hogy azt mondd nekik, hogy ne menjenek, mindjárt jön a kulcsjelenet, amit ha kihagynak, akkor a lényeget hagyják ki.

Lefoglaltunk két termet, mindkettőbe nagyjából négyszáz hely volt. A filmet kb. tizenöt perc különbséggel kezdtük vetíteni. Rajtam kívül egy csapat gyerek és a szüleik voltak a teremben, ezért az járt a fejemben, hogy itt ez a bugyuta robotos mozit, te jó ég, gyerekeknek való filmet csináltam, mit tettem!

Ugyanakkor ehhez, és ahhoz képest, hogy a film még nem volt teljesen kész, meglepően jó értékeléseket kapott. Én azonban időközben átmentem a másik terembe, ahol leültem egy üres székre [...]. Ott már jóval magasabb volt a nézők átlagéletkora.

Amikor megkérdeztem a mellettem ülőt, hogy tetszik-e neki a film, akkor közömbösen legyintett. Emiatt csak arra tudtam gondolni, hogy ez rossz jel, csináltam egy szörnyű filmet. Ennek ellenére az értékelés átlaga 94 körül volt, ami hihetetlenül magasnak számít. Ki érti ezt...”

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló