Kevésbé ismert tények az Űrgolyhókról



Ezeket a dolgokat talán még nem tudod a 35 éve bemutatott vígjátékról.Lone Starr szerepével először Tom Hankst, majd Tom Cruise-t keresték meg: Sokan az Űrgolyhók Lone Starrjáért kedvelték meg az azóta más filmekben is szereplő Bill Pullmant. A szerepet azonban először nem neki, hanem Tom Hanksnek, majd Tom Cruise-nak ajánlották fel, de ők nem vállalták a munkát.

Miután John Candy és Rick Moranis elvállalta Morzsa, valamint Lord Helmet szerepét, a rendező úgy érezte, hogy ennyi A-listás színész elég lesz a filmbe, úgyhogy az akkoriban még csak egy filmben szereplő Pullmannek adta Lone Star szerepét. Az „Űrgolyhók Han Solója” egyetlen Star Wars-filmet sem látott, így Mel Brooks kénytelen volt összefoglalni azok cselekményét Pullman számára.

Morzsa megformálójának egy közel húsz kilogrammos akkumulátort kellett a hátán cipelnie a szerep kedvéért: A visszaemlékezések szerint Rick Moranis állt elő azzal az ötlettel, hogy John Candy játssza Morzsa szerepét, ugyanis már dolgozott vele a Second City Television című sorozaton.

Mel Brooks gyorsan áldását adta az ajánlásra, de amikor meglátta, hogy a sminkekért felelős csapat a színész teljes arcát eltakaró maszkot talált ki, akkor megjegyezte, hogy ennyi erővel kereshettek volna megfizethetőbb színészt is a szerepre, ugyanis Candy neve akkor már ismert volt Hollywoodban.

Végül azonban nem a színészt, hanem a maszkot változtatták meg, ami így szolidabb darab lett. A rendező még ekkor sem volt maradéktalanul elégedett, mert úgy érezte, hogy a speciális effektusokért felelős csapat túlzásba viszi a Candy-re applikált kutyafülek és farka mozgatását, ami eltereli a figyelmet a színész játékáról. Valószínű, hogy Morzsa alakítóját ennél sokkal jobban zavarta, hogy az utóbbi mozgatásához egy körülbelül 20 kilós akkumulátortelepet kellett a hátán cipelni.

Mark Hamill szívesen cameózott volna az Űrgolyhókban, de Mel Brooks nem kereste meg őt ezzel kapcsolatban: A Luke Skywalkert alakító Mark Hamill több ajánlatot kapott az évek során azzal kapcsolatban, hogy valamilyen formában térjen vissza a leghíresebb szerepéhez, ám a színész ezek közül csak egy lehetőséggel élt, még pedig azzal, hogy eljátssza a fénykard-forgató Dákónvágót a Kevin Smith-féle Jay és Néma Bob visszavágban.

Hamill néhány éve elárulta, hogy a 2001-es film előtt volt egy olyan alkotás, méghozzá az Űrgolyhók amiben szívesen felbukkant volna, mert nagyon kedvelte Mel Brooksot, ám ő nem kereste meg az ajánlattal.

Pizza a Hutt megformálásához három színészre volt szükség: Bár Mel Brooks alkotásában bőven előfordult a Star Wars-filmekre jellemző geg, mégis az egyik legemlékezetesebb a Jabba, a Hutton „élcelődő” Pizza a Hutt karaktere volt, részben azért, mert nem egy színész játszotta.

A stáblistán szereplő Dom DeLuise csak a hangját kölcsönözte a félig ember, félig pizza kreatúrának, míg a palacsintatésztával és pepperoni szalámival borított jelmezt Richard Karen öltötte magára, ám állítólag abban annyira melege volt a színésznek, hogy az újraforgatásokat már nem vállalta, ezért a speciális effekteken dolgozó stáb egyik tagja, Rick Lazzarini bújt a kosztümbe.

Egy időben tervben volt a harmadik rész - a második kihagyásával: Habár napjainkban kultikus filmnek számít, mégis a maga idejében nem örvendett nagy népszerűségnek az Űrgolyhók, ami a nyitóhétvégéjén 6,6 millió dollárt termelt, és a kritikák többsége sem zárt különösebben a szívébe.

Ez megváltozott, amikor a filmet kiadták videókazettán, ugyanis akkor annyira sokan fedezték fel maguknak, hogy a Metro-Goldwyn-Mayer fejesei úgy döntöttek, hogy talán megérné folytatni. Az Űrgolyhók 3.: Az Űrgolyhók 2. nyomában munkacímű alkotás azonban azért nem valósult meg a Lord Helmetet játszó Rick Moranis szerint, mert nem tudtak megegyezni Mel Brooksszal.

Brooks Az ébredő Erő bemutatójával kapcsolatban megemlítette, hogy ha valamikor, akkor talán most kellene tető alá hozni az Űrgolyhók folytatását.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló