Ezek a sztárok ritkán hagyják profira a veszélyes mutatványokat! (2. rész)Vakmerő színészek, akik kaszkadőr nélkül mutatják be a veszélyes jeleneteket.Tom Holland: A fiatal színész Pókember szerepében tudja a leginkább kiélni magát, ráadásul a karakter megformálásában nagy segítséget jelentett, hogy képzett táncos és akrobata. Ugyanakkor Tom Holland az Uncharted című játékadaptációban is szívesen elvette a kaszkadőrök munkáját. Habár a veszélyesebb mutatványokat a profikra hagyta, mégis ezen a forgatáson szerezte a legtöbb zúzódást és vágást egész élete során.

Jackie Chan: Mindenki ismeri a kínai akciósztárt, Jackie Chant, aki fénykorában saját maga mutatta be az összes akciójelenetét, és a filmjei végén legalább annyira érdekesek voltak az elrontott felvételek, mint maga a jelenete. A vakmerő színész a Balhé Bronxban esetében begipszelt lábbal csinálta végig a munkát, ám ennek ellenére sem fogta vissza magát.

Az ő esetében nem könnyű kiválasztani a legveszélyesebb mutatványt, amit megcsinált, mivel rengetegszer hajtott végre életveszélyes ugrásokat, jellemzően biztosítókötél nélkül. Habár a harcjeleneket általában alaposan megtervezték, mégis többször előfordult, hogy a színész próba nélkül tette ki magát veszélynek, miután valamit a fejébe vett.

A legsúlyosabb sérülést talán Az istenek fegyverzete forgatásán szerezte, amikor egy letört ág miatt 5 métert zuhant és úgy beverte a fejét a betonba, hogy az betört. A sérülésre egy permanens lyuk emlékezteti minden nap a színészt.

Charlize Theron: A színésznő elég korán kezdett olyan szerepek után nézni, amelyek esetében nem a szépsége a legfontosabb, hanem az, hogy megmutassa a színészi tehetségét. Ezt a célt sikerült is elérnie, hiszen már háromszor jelölték Oscar-díjra, amiből egyet meg is kapott a 2004-es A rém című filmben nyújtott alakításáért.

Emellett Charlize Theron szereti az akció műfajt, ami esetében próbál minden jelenetet ő maga végrehajtani. A színésznő egyik bunyóhoz sem használt kaszkadőrt az Atomszőkében, amiben akadt néhány komplikált összecsapás, éppen ezért a sminkeseknek el kellett tüntetniük a színésznő próbákon szerzett zúzódásait.

A halhatatlan gárdában szintén ő verekedett, a Mad Max – A harag útjában esetében pedig a lövöldözésekből sem maradt ki.

Harrison Ford: Több ikonikus karaktert személyesített meg az évek során Harrison Ford, így például látható volt Han Solo, Indiana Jones, a Szárnyas fejvadász, és Jack Ryan szerepében is. Ezek mellett is sok akcióban volt része a forgatásokon, amelyek jelenetős részéhez nem használt kaszkadőrt.

A színész egyik dublőre, Vic Armstrong egyszer azt nyilatkozta, hogy ha Ford nem lenne ennyire jó színész, akkor nagyszerű kaszkadőr lehetne. Ez nem túlzás, hiszen például az Indiana Jones filmek forgatásán mindent ő akart csinálni, de a rendező nem engedte meg neki, hogy ő mutassa be a legveszélyesebb mutatványokat.

Az azonban egyéni megítélés kérdése, hogy mi számít veszélyesnek, mivel egy teherautóra kötve mégiscsak végighúzták a sivatagon Fordot. Ugyanakkor, ahogy a színész öregedett, úgy adta át a terepet egyre többször a kaszkadőröknek a kockázatosabb jeleneteknél, viszont a mai napig szívesen mutatja be ő maga azokat a mutatványokat, amelyeket 80 évesen is tud. Így például a 1923 című Yellowstone spin-offban valóban ő lovagol és forgat fegyvereket.

Jeremy Renner: A színész inkább kaszkadőrökre bízza a legveszélyesebb mutatványokat, viszont azért rendesen kivette a részét a kockázatosabb jelenetekből, így például könnyedén felpattant egy motoros szánra, ő maga hajtja végre a verekedős jeleneteket és szívesen lóg drótokon, hogy ugrásokat, eséseket hajtson végre.

A színész csak egyszer sérült meg egy veszélyesebb jelenet forgatásakor, de az nem akciófilm, hanem vígjáték volt. A Haverok harca egyik jelenetében egyensúlyozott egy több méteres széksoron, amiről olyan rosszul esett le, hogy mindkét alkarját eltörte. A filmből hátralévő jeleneteket begipszelt kezekkel fejezte be, amiket aztán CGI-vel eltüntettek.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló