A legrondább budapesti épületek



Senkinek se szívesen mutogatjuk a városképet romboló házakat.Egy gyönyörű műemlék, kilátás látványán rengeteget ront, ha mellette egy szürke irodaház, elhagyatott, roskadozó ingatlan, vagy giccses monstrum magasodik. Budapesten több ilyen, oda nem illő, épülettel találkozhatunk.

Lehel Csarnok: A XIII. kerületben lebontott Lehel téri piac helyére 2002-ben építették fel a vásárcsarnokot, amihez ifj. Rajk László terveit használták fel. A modern épület komoly vitt robbantott ki a helyiek és az építészek között.A volt BKV-székház az Örs vezér téren: A metrókijárat mellett található a ronda épület, amit a BKV Igazgatósága és jó pár részlege foglalt el 2006-ig. Napjainkban bérbeadó irodák várják, hogy valaki használja valamire.SOTE elméleti tömb: 89 méteres magasságával tör az ég felé a Nagyvárad téri épület, ami 22emeletével Magyarország legmagasabb, nem ipari célú épülete. Eredetileg azért volt rá szükség, mert súlyos helyhiány volt a Semmelweis Egyetemen. Az 1962-ben kiírt tervpályázaton Gerlóczy Gedeon, Südi Ernővel és Wagner Lászlóval együtt nyerte meg. A tömböt Wagner tervei alapján építették meg.A Munkáspárt volt székháza: A Baross utcában található, szocialista stílusú épületből 2015 májusában költözött ki a Magyar Munkáspárt.Nyugati téri felüljáró: Inkább építmény, mint épület. A felüljárót Wellner Péter, a Hídépítő Vállalat (ma Hídépítő Zrt.) munkatársa tervezte, ami alapján 1980-ban építette meg a cég. A felüljárót nem a zordsága tette népszerűvé, hanem a megépülésének körülményei, ugyanis az elkészülése után kiderült, hogy a legmagasabb ponton szétnyílt a két félhíd. A munkások kénytelenek voltak lebontani két-két emeletet, hogy újraépítsék.TÁRKI székház: A Budaörsi út mentén található a TÁRKI székház, ami a keskeny ablakai, barnás szürke színe miatt néz ki úgy, mintha soha nem mosták volna le róla a kipufogók mocskát.
Irodaház a bazilika mellett: Nem nevezhető szemet gyönyörködtető látványnak a Szent István téren magasodó irodaház, főleg úgy nem, hogy mellette található a csodálatos Bazilika.Fővárosi Vagyonkezelő központ: Régen Nagy Ronda Sárga Háznak csúfolták. A Fővárosi Vagyonkezelő központot a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében találhatjuk meg. A felújítás után sem lett szebb.Gyorskocsi – Batthyány utca sarok: Budapesten a Gyorskocsi utca önmagában se egy közkedvelt hely, ám az 5-7. szám alatt található épület kirívóan ronda. A komor, szürke épület a rácsos ablakaival egy börtönre emlékeztet. Az épületet 1986-ban húzták fel, majd az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár működött benne, most pedig elméletileg üres.A BME V2-es épülete: Ha lehajtunk a Petőfi hídról a budai oldalon, akkor szemen vág a BME „legotrombább” épülete, amelynek látványán továbbront az óriási reklámfelirat. Az egyetem bővítését akkor határozták el, amikor 1967-ben az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemet beolvasztották a BME-be. Az 1980-as évek elejéig 11 tanulmányi épületet húztak fel, 1994 végén pedig elkezdték az új egyetemi campus kiépítését.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló