8 éve nem volt olyan poloskainvázió, mint most



Mit tehetünk a kellemetlen bogarak ellen?Nem tévedünk, ha úgy ítéljük meg, hogy idén sokkal több a poloska, mint az elmúlt években, ugyanis a szakértők szerint az elmúlt nyolc évben nem volt olyan méretű poloskainvázió, mint amilyen most van.


A bogarak megnövekedett száma különösen azért kellemetlen, mert a poloskák nem maradnak a kertben, hanem megpróbálnak bejutni a lakásba, hogy ott húzzák meg magukat a hideg elől, ráadásul nem is egy fajjal kell számolnunk. A növénykárosító, sokakból félelmet kiváltó bogarak közül több faj nyüzsög az országunkban, de leginkább az afrikai eredetű zöld vándorpoloska lepte el Magyarországot.


A szakértők elmondták, hogy ősszel a felnőtt poloskák meleg helyet keresnek, elbújnak a különböző repedésekben, berepülnek a lakásban. A poloskák jelenléte a fák alatt, a nagy cserepekben ülő mézharmatban és a leveleken is megfigyelhető.


Ugyancsak poloskára utal a zöldségeken látható szúrásainak, emésztőnedveinek nyoma. A kifejlett példányok nagyszerűen elrejtőznek a leveleken, de a különböző színű és mintázatú lárvákat könnyen felismerhetjük.


A bogarak a növények nedvével táplálkoznak. Elsősorban a zöldségeket szeretik, de a gyomnövényekre se mondanak nemet, ahogy a kőris-, hárs- és szivarfa sincs ellenére. A poloskák megszúrják a növény levelét, szárát, vagy a gyümölcsét, majd belefecskendezik az emésztőnedvüket. Később visszamennek, hogy kiszívják a folyóssá vált tartalmat.


A legnagyobb kárt a zöldségnövényekben okozzák, ugyanis a támadást elszenvedő növény bebarnul, elrohad, elszárad, A poloskák főleg a paradicsomra, uborkára, zöldbabra, szőlőre, az eperre és a szederre jelentenek veszélyt. Emellett a a bogarak bűzmirigyei és emésztőnedvei beszennyezik a termést, ami élvezhetetlen lesz.


Házilag nehéz felvenni a harcot a kellemetlen élősködőkkel szemben, de megpróbálhatjuk. A kertben használjunk motoros lombszívót, a lakásban porszívóval fegyverkezhetünk fel ellenük. Ha van elég türelmünk, akkor kivárhatjuk, amíg egy papírra lapra rámászik, majd így dobhatjuk ki a lakásból a bogarat, de ekkor számítsunk rá, hogy néhány perc múlva visszatér.


Használhatunk permetszereket is, de a házban és a kis kertben nem ez jelenti a jó megoldást. További rossz hír, hogy a poloskák a fagyokig aktívak, tehát november végéig számíthatunk a nem kívánt lakótársakra, sőt, néhány élelmes példány képes elbújni előlünk, hogy majd tavasszal újra kellemetlenkedjen.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló