A Palazzo Strozzi kicsinyített mása látható a Nagykörúton



Batthyányi Gézának annyira megtetszett a firenzei palota, hogy a legnevesebb építésztől másolatot rendelt az Oktogonra.Abban az esetben, ha eddig csüggedtünk, mert nem jutunk el Firenzébe, ahol a saját szemünkkel nézhetnénk meg a Palazzo Strozzi épületét, akkor a bánatunkat enyhítheti, hogy Budapesten, a Teréz körúton legalább a másolatát szemrevételezhetjük.

Ehhez egészen pontosan az Oktogonon kell leszállnunk a villamosról, hogy a Teréz körút 13. alatt megtalálhassuk a Batthyány-palotát, ami a firenzei reneszánsz palota kicsinyített mása, és ma házasságkötőként funkcionál.

Az eredeti Palazzo Strozzi Benedetto da Maiano tervei alapján épült. A munkálatok 1489-ben kezdődtek, ám a tervező nem láthatta a kész művet, mert a halála miatt, Cronaco vette át az építkezés vezetését, ami 1538-ban fejeződött be.

A Palazzo Strozzi olyan meseszép, hogy sokan állítják, hogy a reneszánsz paloták egyik legszebbike. A homlokzatát különböző nagyságú, felfelé egyre kisebb, egyre finomabban megmunkált kváderkövekből rakták ki.

A földszint aránylag kicsinek nevezhető. A négyszögletes ablakokat felfelé haladva díszesebbek, nagyobbak váltják fel. Az épületet a legfelül található, finom munkával kialakított párkány teszi még különlegesebbé. A Palazzo Strozzi sarkait kovácsoltvas lámpatartók díszítik. A belső térben egy csodás árkádos udvar is felfedezhető.

Ezek után nem csoda, hogy gróf Batthyány Géza annyira beleszeretett az épületbe, hogy a XIX. század végén azzal bízta meg a kor leghíresebb építészét, Hauszmann Alajost, hogy tervezze meg a Palazzo Strozzi másolatát. Hauszmann méltó volt a feladatra, hiszen az ő hozzáértését dicséri a világhírű New York-palota, az Igazságügyi palotát, de még a Budavári Palota XIX. századi átalakításában is részt vett.

A kész Palazzo Strozzi másolat a XIX. századi historizáló építészet egyik legismertebb példájává vált. A historizáló építészet hazánkban az 1860-as évektől kezdődő, és az 1900-as évekig tartó építészeti irányzatok összefoglaló elnevezése. A historizáló épületek életre hívásához különféle építészeti stílusokat, például az olasz reneszánsz egyes jellemvonásait használták fel az építészek.

A Batthyány-palota 1884-ben készült el, és ránézésre a laikus azt gondolhatja, hogy Hauszmann egyszerűen da Maiano terveit használta, hiszen például átvette az épület oldalán található lovaskocsik kikötésére használt kovácsoltvas karikákat, de az ablakok és a Palazzo Strozzi híres lámpásai is tökéletes másolatok.

A végeredmény tehát egy arányos kicsinyített másolat, de azért akad egy-két eltérés a két palota között. Ilyen például az, hogy a magyar verzió csak héttengelyes, míg az eredeti palota kilenc. A budapesti épületben a bejárat nem középen, hanem baloldalon található, míg a kváderkövek egyforma nagyságúak.

Az igazán fontos különbség a belső tér kialakítása, amihez Hauszmann szabad kezet kapott a megrendelőtől, ezért csak a homlokzatot másolta le. Az eredmény még így is elég megdöbbentő ahhoz, hogy kedvet kapjunk ahhoz, hogy elutazzunk Firenzébe, ahol az eredeti palotát fedezhetjük fel.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló