A legszebb imahelyek



Kontinenseket és vallásokat szel át a szubjektív lista.Szikladóm, Jeruzsálem: A Templomhegyen található szent helyet a VII. században építették. A nyolcszögletű alaprajzot és a színpompás mozaikokat valószínűleg a bizánci templomok, kápolnák ihlették. A Szikladóm több vallás számára is fontos hely, így például az iszlám és a judaizmus számára.

Naszir ol Molk mecset, Irán: 1888-ban épült Siráz „rózsaszín mecsetje”, ami az intenzív színeinek köszönheti a népszerűségét. A turisták imádják a kaleidoszkóp-szerűen változó fényfoltokat, a színes üvegablakokat, a padlóra terített perzsaszőnyegeket és a falon látható geometriai mintákat. A mecsetet reggel érdemes meglátogatni, mert akkor a legszebb.

Lótusz-templom, India: 1986-ban készült el a Lótusz-templom, ami az egyik legérdekesebb és legcsodálatosabb szent hely. Újdelhi Bahá’í lótusz-temploma a 27 kinyíló „sziromról” kapta a nevét. A virágforma miatt India fővárosának egyik legnépszerűbb látványosságának tartják, ami mellett számos építészeti díjat nyert.

Brihadeeswara Templom, India: 1010-ben épült a gránitból készült, hindu szentély. A Tamil Naduban található imahely rengeteg titkot őriz. Ilyen rejtély például az, hogy hogyan szállították a helyszínre a csúcsán látható, egyetlen kőből faragott kumbamot, ami 70 ezer kilót nyom, a legközelebbi lelőhely pedig több, mint 60 kilométerre található. A bejáratnál fekvő bika, Nandi szobor is 20 ezer kilós, és ezt is egyetlen kőből alakították ki. A Brihadeeswara Templom 320 ezer négyzetméteren terül el.

Szent Péter Székesegyház, Vatikán: A világ egyik legnagyobb székesegyháza a reneszánsz építészet egyik legkiemelkedőbb példája. Az épületet olyan olasz művészek tervezték, mint Donato Bramante és Michelangelo Buonarroti.

Habár már a római birodalom óta állt itt egy templom, mégis a mostani formáját csak 1626-ban nyerte el. A világ legmagasabb dómja több, mint 130 méterre nyúlik az égbe. A Szent Péter Székesegyházban olyan szobrászati remekművekkel találkozhatunk, mint Michelangelo Pietà-ja.

Paro Taktsang, Bhután: A himalájai buddhista szent helyet és templomait 1692-ben kezdték építeni. Arról, hogy miért éppen ezt a helyet választotta Padmaszambhava guru (Rinpocse), több legenda szó. A Paro Taktsang négy fő templomában és a négyszögletű udvarán félistenek és démonokkal harcoló Buddha festmények tekinthetők meg.

Shwedagon Pagoda, Mianmar: A történészek szerint a VI. és a X. század között épült a buddhista pagoda, ám a legenda azt állítja, hogy 2500 évnél is idősebb épületről van szó. A pagodában négy Buddha relikvia található. Az imahely Rangun legforgalmasabb pontján található, mégis belépve, tökéletes csend fogadja az embert, akiket azonnal átjár a béke és a nyugalom érzése, valamint órákig meditálhatnak, vagy gyönyörködhetnek a hely szépségében.

A Shwedagon Pagodát valódi aranylemezek borítják, amiért arany pagodának is nevezik. Az emberek az ország minden szegletéből küldenek adományt, hogy az épület megőrizhesse a fényét. A koronáját több, mint 5000 gyémánt és 2000 rubin ékesíti. A pagoda hegye egyetlen egy 76 karátos gyémánt.

(Forrás: globoport.hu)

 

Ajánló

Ajánló