Görög istenekkel találkozhatsz Budapesten



A századfordulós neoreneszánsz pesti bérházakon gyakran fedezhető fel Hermész, Atlasz, Ámor, Fortuna és Pallasz Athéné.Az ókori Görögországban szinte mindennek, a legkisebbtől a legnagyobb dologig, megvolt a maga istene, de a legérdekesebb mitológiai történeteket a főistenekről hallottuk, akik olyan, a hétköznapi életben is fontos, dolgoknak voltak az istenei, mint a szerelem, a szerencse, a bölcsesség vagy kereskedelem.

Ha Görögországba utazunk, akkor a saját szemükkel is láthatjuk a régi isteneknek emléket állító szobrokat, épületek, ám abban az esetben, ha nem akarsz messzire utazni, akkor Budapesten is érdemes figyelni, mert a pesti nagykörúton, ha felemeled a fejed, akkor több görög istennel is találkozhatsz.

Elsősorban a századfordulós neoreneszánsz pesti bérházakra kell odafigyelni, ugyanis ezek homlokzatain gyakran szerepelnek a görög-római mitológia leghíresebb istenei, akik elsősorban az épületet díszítik, de előfordul, hogy átvitt értelmük van.

Ha jól ismered az ókori görög-római mitológiát, akkor nem lesz nehéz felismerned az isteneket, mert jellemzően a személyes tárgyaik és attribútumaik veszik körbe őket. A legsűrűbben Hermésszel találkozhatsz. A szárnyas sisakról és hírnökpálcájáról könnyen felismerhető isten, többek között, a kereskedelem istene, ezért a vagyonos pestiek, akik az adás-vételnek köszönhették a vagyonukat, igencsak hálásan biccentettek oda neki, amikor este hazaértek.

Amennyiben tehát egy pesti ház homlokzatán Hermészt pillantod meg, akkor az az épület biztos, hogy kapcsolatba hozható a kereskedelemmel, vagy az építtetője nyomán, vagy azért, mert régen kereskedelmi tevékenységet folytattak benne.

Hermész fiatal fiú és szakállas, meglett emberként is megjelenik a magyar fővárosban. Az sem ritka, hogy a munkája eredményeként, pénzzel teli erszényt szorít a kezébe, míg máskor súlyos árucsomagokra támaszkodva hirdeti a kereskedelem mesterségét.

A görög istenek közül a súlyos földgolyóbist tartó Atlaszt is gyakran láthatod a pesti utcákon. Őt általában a kidolgozott izomzatáról, meggyötört arcáról ismerheted fel. Atlasz a kapuk mellől, az erkélyes konzolai alól néz az emberekre, akiknek erőt ad a hétköznapi terhek elviseléséhez.

A római szerencse istennő, Fortuna szintén megtalálható Budapesten. Őt a bőségszaruról ismerheted fel, amivel szerencsét és bőséges termést szór az emberekre. Fortuna olyan ritkán fordul meg a házfalakon, hogy kétszeresen is örülhetsz, ha találkozol vele, mert egyfelől már ez szerencse, másfelől reménykedhetsz, hogy megszór némi szerencsével.

A budapesti építkezéseknél előfordult, hogy az építész és a kőfaragó mesterek nem csak egy istenalakot keltettek életre a homlokzaton. Például a József körút 60. tető alatti frízében egy sor görög-római isten fedezhető fel, köztük Ámor is, ahogy éppen ellövi a szerelem nyílvesszejét.

A bölcsesség, az igazságos háború és a tudomány istennője, Pallasz Athéné, avagy római nevén Minerva is felfedezhető Budapesten, de nem csak a görög mitológiából ismert feladatai miatt, hanem a városvédő mivoltában is.

Pallasz Athénét a Budai várban a régi budai városházánál találhatod a Szentháromság téren. Az istennő könnyen felismerhető a kezében tartott kardjáról vagy lándzsájáról, a gorgófejes mellvértjéről, az isteni erejű pajzsáról és a szent állatáról, a bagolyról.

Mint láthatod, a magyar fővárosban tényleg érdemes lelassítani és felemelni a fejed, mert ritka kincsek tárulhatnak a szemed elé.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló