A feketék nehézségeivel is foglalkoznak az afroamerikai színészekkel készült képregényfilmek



Híres szuperhősök, akiket színesbőrű színészek alakítottak.Luke Cage: Igaz, hogy a Penge már 2006-ban kapott egy saját sorozatot, de az nem kapott olyan, egész pozitív fogadtatást, mint a Luke Cage. A sorozat alkotói a realizmust tartották szem előtt, még úgy is, hogy a főszereplő egy szupererős, acélbőrű hős, akit Mike Colter játszott.

A Luke Cage több szállal kapcsolódott a realitáshoz, és az amerikai (harlemi) társadalmi problémákhoz, valamint az etnikai konfliktusokhoz. A sorozat nagy pozitívumának tartották, hogy annak ellenére, hogy nem sikerült jól átvennie az eredeti képregényekben szereplő sztereotípiákat, mégis a karaktereket összetetten mutatta be.

Vagyis a Luke Cage-ben nem különítették el egymástól élesen a szemben álló feleket és rasszokat morális kategóriák szerint, tehát inkább embereket mutatott be, és nem típusfigurákat. Sajnos, a sorozatot két évad után elkaszálták.

Penge: Stephen Norrington akcióhorrorja a Penge, ami ugyancsak képregényből készült, méghozzá a sötétebb fajtából, ami elég szokatlan a Marveltől. A Penge már kifejezetten blockbuster, ami a harci koreográfiájával és a speciális effektusaival is kiemelkedett a korából, ráadásul a főszereplő egy olyan afroamerikai karakter, akit nemcsak a fekete közösség kedvelt.

A Wesley Snipes által alakított Penge kardmozdulatait, vagy a vagány, pillanatnyi vigyorát, grimaszát, amit a film elején látható vérfürdő közepén sütött el, sokan és sokáig próbálták utánozni. A film folytatásai már nem voltak annyira vagányak, mint az első rész, de a Penge, mint afroamerikai szuperhős, filmes popkulturális ikon lett, és már tervezik belőle a rebootot.

Irány a Pókverzum: Miles Morales 2011-ben mutatkozott be az Ultimate Spider-Man-sorozatban, majd 2018-ban érkezett a mozikba. Az Irány Pókverzum amellett, hogy humoros alkotás, még bőven szerepel benne dráma is.

A főhős egy szimpatikus, kedvelhető fekete-latino tinédzser fiú, aki sok korabeli fiatalnak válhat példaképévé. Ahogy az eddig említett filmek, úgy az Irány a Pókverzum is speciálisan foglalkozik azokkal a problémákkal és identitáskérdésekkel, amelyek az afroamerikai és latin-amerikai kisebbséget érinti.

Az Irány a Pókverzum, aminek már készül a folytatása, jó alternatívája Peter Parker Pókemberének, amiben egy fehér fiatal megpróbáltatásait ismerhetjük meg. Morales esetében azt láthatjuk, hogy egy Parkerhez hasonló korú, de más bőrszínű, származású és társadalmi hátterű fiatalnak milyen más, vagy hasonló problémákkal kell megküzdenie.

Macskanő: A mai képregényrajongók talán kevésbé ismerik Eartha Kitt (1927–2008) nevét, pedig a maga korában kifejezetten nagy sztárnak számított a filmszakmában, a színpadon és a könnyűzene világában.

Képregényfilmek terén az 1960-as években, Adam West (Batman) és Burt Ward (Robin) főszereplésével készült Batman-sorozatban alakította Macskanőt, ami nagy szó volt akkoriban, hiszen a karakter olyan popkulturális, alapvetően fehérbőrű ikon, akiért már akkoriban sokan rajongtak.

Kitt mellett Julie Newman és Lee Meriwether is eljátszotta Macskanő szerepét a sorozatban és az 1966-os Batman – A mozifilmben, de ők ketten fehér színésznők voltak. Eartha Kitt alakítása tehát azért mérföldkő, mert megmutatta, hogy egy afroamerikai színész is el tud játszani egy legendás antihőst.

A színésznő véget vetett annak a sztereotípiának, hogy a feketék csak passzív áldozatok, alárendeltek vagy engedelmes szolgák lehetnek, ugyanis korábban általában ilyen szerepekben jelentek meg az amerikai filmekben és sorozatokban.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló