Pofátlan lopások a szórakoztatóiparban



A közelmúlt hat legnagyobb lenyúlása.A szórakoztatóiparban előfordul, hogy egymás alkotásából nyernek ihletet a zenészek, filmkészítők, ám nagy a különbség az inspirálódás és a teljes ötlet ellopása között. Az alábbi hat történetben a legpofátlanabb lopásokról rántjuk le a leplet.

Beyoncé videói: Az egyik legsikeresebb énekesnőt gyakran dicsérik az előadásai egyedi vizuális stílusáért, klipjeiért és zenéjéért, ám több sztár éppen ezért vádolja lopással. Erre rengeteg példát találhatunk. Ilyen például a Hold Up című klip, amelyben Beyoncé az utcán sétál és az autók üvegét szétveri. Ugyanezt a jelenetet eredetileg Pipilotti Rist „Ever Is Over All” című dalának klipjében láthattuk.

Beverly Hills, 90210: 1985-ben H.W. Broido áruforgalmazónak támadt egy ötlete, amivel megkereste Aaron Spelling cégét. A Holli Woods egy tinédzserről szólt volna, aki Kaliforniába költözik. A főszerepet Spelling színésznő lánya, Tori játszhatta volna.

Idővel megszakadt a két férfi közötti tárgyalás, ezért úgy tűnt, hogy a sorozatból nem lesz semmi, ám 1990-ben a tévében lement a Beverly Hills, 90210 első része, amiben Broido összes eredeti ötletét felhasználták, így az is, hogy Tori szerepeljen benne, igaz csak mellékszereplőként.

Hamarosan rengeteg olyan figurát gyártottak, ami a sorozat szereplőit ábrázolta. Broido perelni akart, mert nem csak egy sorozatötletet loptak el tőle, hanem egy komplett üzleti stratégiát. Végül a két fél peren kívül megegyezett.

Kung Fu (TV sorozat): 1971-ben Bruce Lee egy kanadai műsorban beszélt arról, hogy egy olyan sorozaton dolgozik, amely egy kínai saolin pap vadnyugati kalandjairól és az apja utáni nyomozásról szólt volna.

Lee megmutatta az ötletét a Warner Brothers és a Paramount filmstúdióknak, ám ők amerikai főszereplőt akartak. Néhány hónappal később az ABC levetítette a Kung Fu első részét. A sorozat a sztorija nagyon hasonlított Lee ötletéhez, ám a Kung Fu nem ázsiai főszereplője, a harcművészetekhez nem értő David Carradine volt.

Lady Gaga: Ha úgy gondoljuk, hogy Lady Gaga korunk egyik legeredetibb alakja a popszakmának, akkor tévedünk, ugyanis a sztárt már többször megvádolták azzal, hogy ellopta Dale Bozzio, a Missing Person énekesének stílusát A legdurvább vád az, hogy Lady Gaga a régi barátjától, a 2008-ban öngyilkosságot elkövető Lina Morganától lopta az egész zenei karrierjét.

Avatar: Gyakran felmerül a gyanú, hogy James Cameron más alkotásokból vett ihletet a filmhez. A férfi azt bevallotta, hogy sok minden hatással volt rá, de az 1957-ben megjelent „Call Me Joe” című Poul Anderson novelláról mélyen hallgat.

A novella főszereplője egy lebénult katona, aki mesterséges testtel utazik egy idegen bolygóra, ahol harcolni kezd, összeismerkedik a kék, lándzsás farkú helyiekkel, valamint ragaszkodni kezd az új testéhez.

All Summer Long - Kid Rock: A Kid Rock 2008-as slágerében több az olyan elem, amilt már hallhattunk Lynyrd Skynyrd’s „Sweet Home Alabama” című számában. Warren Zevon „Werewolves of London” - ja is felismerhető a dalban, ahogy a rímkészlet és Rock énekstílusa is nagyon hasonlít Zenovéra.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló