A szeretet kilenc típusa közül melyikben volt már részed?



Az ókori görög mitológia és a mai pszichológusok, terapeuták határozták meg a szerelem szinte teljes érzelmi skáláját.Az ember rengetegféle szeretetet érez, hiszen másképpen szeretjük a családunknak, mint a barátainkat, vagy a szerelmünket. A szerelem különböző típusait már az ókori görögök is felismerték, hiszen hét kategóriába sorolták azt. A mai pszichológusok és terapeuták ezt egészítették ki további két típussal, amivel megalkották a szeretet szinte teljes érzelmi skálát.

Hit: Ez a szerelemtípus már mai kategória és a szerelem körforgását garantálja. A hit az, amit egy csalódás után egy új kapcsolat legelején érzel. Ilyenkor még lehet, hogy nem ismered annyira a másikat, hogy a szerelem bármelyik típusa kialakulhasson, de magában a szerelemben hiszel.

Storge: Ez a fajta szerelem kétségtelenül megbonthatatlan. Olyan családi vagy vérségi kötelék, ami a körülmények és a másik személyiségétől függetlenül is erős marad. Ez érezhető egy közeli hozzátartozóval vagy azoknál, akik közös gyermeket nevelnek.

Erósz: Ez a típus jelenti azt, amire a legtöbben a szerelem szó hallatán gondolnak, tehát a testi és szellemi vonzódást, illetve a fizikai vágyat. Az erósz a kémia, ami beindítja a kapcsolatot, és remélhetőleg, végig annak a része marad.

Philautia: Ez az önmagad iránt táplált szerelem, ám ne keverd össze az önimádattal vagy a narcizmussal! A philautia az a szeretet, tisztelet és elfogadás, amit az egészséges ember, másoktól teljesen függetlenül, önmaga iránt érez.

Filia: A testvéri, ártatlan, szellemi szeretet vagy szerelem, amit azok iránt érzel, akikkel szavak nélkül is megértitek egymást, de ugyanide tartoznak azok, akikkel egy időre eltávolodhattok egymástól, amikor azonban újra találkoztok, akkor ugyanott veszítek fel a fonalat, ahol korábban elejtettétek.

Megbocsájtás: Ezt a típust már a mai pszichológusok, terapeuták hozták létre. A sérelmek és a fájdalom elengedése, az fajta szeretet vagy szerelem, ami által feloldozást nyer minden fél, megkönnyebbülést és felszabadulást hoz a résztvevőknek.

Pragma: A sírig tartó szerelem jelképe. Erről a szerelemről az ember tudja, hogy örökké tart, és valamilyen furcsa módon, idővel az erejéből sem veszít. A pragma megélhető romantikus szerelemként, de az anyák és a gyermekek is ilyen olthatatlan szeretetet éreznek egymás iránt.

Ludus: Ez a játékos, ártatlan szerelem kategóriája, amihez nem feltétlenül tartozik hozzá a szexuális vágy, de érzelmi reakció mellett kiválthat valamilyen fizikai ingert, például elpirulsz, ha a másik rád néz, vagy bizsergést érzel a gyomrodban, de valamiért nem tudod elképzelni, hogy intim helyzetbe kerülj az illetővel.

Agape: A '60-as években hippijeinek nem kell elmagyarázni ezt a típust, hiszen nagyon jól ismerik, ugyanis az agape az univerzális, mindenki iránt táplált szerelmet takarja. Ezt megélheted romantikus kapcsolat formájában, amelyben nem kell mindenképpen erős érzelmi kötődést érezned a párod, mint személyiség iránt, de tiszteled, becsülöd és őszintén szereted, mint egy olyan embert, akivel igaz, hogy a sors összehozott, mégis tudod, hogy a kapcsolat nem lesz hosszú. Szeretnél jó dolgokat adni neki, amíg együtt vagytok, amikor pedig elválnak az útjaitok, akkor minden jót kívánsz neki.

(Forrás: bien.hu)

Ajánló

Ajánló