Az öröm volt Hawaii őslakosainak vallása



Pikáns érdekességek Hawaii szexuális kultúrájából.Az öröm volt a vallásuk: Az ókori Hawaii-n élő emberek abban hittek, hogy az öröm a legfontosabb tényező ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott életük legyen. Hawaii-n az emberek szabadon és minden létező módon szerették egymást.

Már gyerekkorban elkezdődött a szexre való felkészülés: Ha valakiről az a hír járta, hogy önző vagy lusta szerető, akkor az a személy nevetségessé vált a közösség szemében. Azt viszont csodálták, aki ügyes szeretőnek bizonyult.

Amellett, hogy a gyerekek megfigyelték és gyakorolták az egészséges szexuális szokásokat, még megtanulták a testi szerelem összes trükkjét is.

Teljesen természetes volt a meztelenkedés: Az ősi Hawaii-szigeteken teljesen természetesnek számított a meztelenség, aminek alig volt köze a szexualitáshoz.

Sokféle kapcsolatot tartottak számon: Hawaii őslakosai sokféle kapcsolatot tartottak számon, ezeknek pedig külön nevet adtak. Létezett a többes számú kapcsolat (poliamor és poligám), amelyek esetében a megosztották a gyermekekkel kapcsolatos felelősséget.

Az ősi hawaii társadalom elfogadta az azonos neműek házasságát, aminek az aikane nevet adták. A „szellem szerelmesei” az „kane o ka po” és a „wahine o ka po” kifejezést kapták. A „nem szexuális, de érzelmileg gyengéd” kapcsolat a „kane ho’okane” vagy „wahine ho’owahine” néven volt ismert. A „punalua” kifejezést azokra használták, akik „megosztottak egy társat vagy hosszú távú szeretőt”.

Vérfertőző kapcsolatok: Hawaii királyai sokszor közvetlenebbek voltak a családon belüli kapcsolatokban. Nem ment ritkaságba például az, hogy testvérek házasodtak és nemzettek utódot. Ugyanez elfogadhatatlan volt az átlagemberek számára.

Kamehameha királynak huszonhét partnere és öt felesége volt, közülük az egyik az unokahúga, Keopuolani. A gyerekeik közül kettő szerelembe esett egymással és összeházasodott.

Feleségcserés játék: Az átlagemberek szórakozása volt az „Ume”, avagy „feleségcserélő” játék az ókori Hawaii-n. Ez úgy nézett ki, hogy egy csoport körben ült, majd egy „madártollal díszített hosszú pálcát” fogó férfi kiválasztott egy nőt és egy férfit, akiknek aztán távozniuk kellett, hogy „élvezzék egymás társaságát”, függetlenül attól, hogy házasok voltak-e.

A féltékenység nem okozott gondot, mert mindenki látta és tudta, hogy kivel megy el a társa, majd az egy éjszakás kaland végén a párok, házastársak ismét egyesültek.

Változatos kifejezések a szexualitásban: Az Electronic Journal of Human Sexuality című akadémiai folyóirat állított össze egy listát azokból a szexuális kifejezésekből, amelyek az ősi hawaii nyelvben szerepeltek:

Ami’ami vagy ku’ami’ami – közösülés a medence és csípő mozgásával

‘Amo vagy’ amo’amo – anális izmok összehúzódása, anális nyílás, hüvely

Ho’oha’ilua – flörtöl

Ho’olaulauaka – lassú ritmikus mozgás a szorosan átfedő ölelésen belül

Ho’onipo – lassú, imbolygó szerelmi mozgások

Pi au’ou, po’alo, ki’alo – kifejezés a női maszturbációra

Pikoikoi – Férfi maszturbáció ejakulációval

Le’a vagy Le’ale’a – orgazmus, öröm

Nemi betegségeket kaptak a felfedezőktől: Az angol férfiak tuberkulózissal fertőzték meg a lakosságot, aminek jelentős része belehalt a betegségbe. Szintén a felfedezők terjesztették a szexuális úton terjedő fertőzéseket, így például a szifiliszt és gonorrhoeát.

Az ókori Hawaiin élők elismerték és ünnepelték a transznemű embereket: Hawaii őslakosai a mahu nevet adták a harmadik nemnek. Ez magyarul azt jelenti, hogy „valaki középen”. A közösségben eleinte elfogadták és tisztelték a mahukat, de amikor megjelent a kereszténység, akkor a hawaii kultúra elnyomása a mahuk elfogadását is visszavetette.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló