Sok embert kiakasztott a csúnya embereket vizsgáló Marty Nemko



Az amerikai tudós arra kereste a választ, hogy mire számíthatnak azok, akiknek előnytelen a külseje.Szép kis vihart kavart Marty Nemko, amikor azt kezdte vizsgálni, hogy hogyan élnek azok, akiket nem tart szépnek a környezetük, illetve milyen előnyük származik ebből. A szakértő vizsgálata miatt sokan a „csúnyaság” fogalmán háborodtak fel, mert nem lehet pontosan meghatározni azt, hogy mi a csúnya, hiszen amíg valakinek tetszik például a szeplős arc, addig a másik embernek ugyanez csúnya.


Mások problémája az volt, hogy a témaválasztás pejoratív, mert azt sugallja, hogy az embereket a külsejük alapján be lehet kategorizálni. Marty Nemko azonban nem foglalkozott a kritizálókkal, hanem végigcsinálta, amibe belekezdett.


A szakértő a következő kategóriák alapján vette górcső alá a csúnya embereket. A lista azért is meglepő, mert a szépnek tartott emberekkel kapcsolatos sztereotípiákra épülő megállapításokat tartalmaz.


Lazábbak: Nemko úgy véli, hogy a „szép emberek” között rengeteg a merev, karót nyelt típus. Ezzel szemben a kevésbé előnyös külsejű személyek jellemzően lazábbak, sőt, gyakran jobb a humorérzékük, mert ezzel kompenzálják a „hiányosságaikat”.


Akár sikeresebbek is lehetnek „gyönyörű” társaiknál: Nemko szerint az is az is az előnytelen külső pozitív oldalához tartózik, hogy első ránézésre az ember nem vár tőlük sokat, ám kiderülhet, hogy mennyire tehetségesek, tehát a „csúnya” személyek hatalmas meglepetést okozhatnak.


Az előnytelen külsejűek még sikeresebbek is lehetnek a „gyönyörű” társaiknál, főleg abban az esetben, ha azt nézzük, hogy a valóságban kevés az olyan meseszép ember, mint a tévében látható sztármodell-alkatú hírességek. Nemko szerint emiatt sokkal könnyebben lehet azonosulni valakivel, aki a csúnyácska külseje ellenére is sikeres.


Előtérbe kerül a személyiség: Ha azt állítjuk, hogy a külső nem számít, csak a belső, akkor a tudósok szerint tévedünk, mert az az ember, aki nem gyönyörű, sokkal jobban odafigyel a személyiségére és a belső értékeire, valamint arra, hogy ezek megjelenjenek mások előtt.


Ezt elsősorban önfejlesztés segítségével érhetik el. Nemko szerint, ha tudatosan odafigyelünk magunkra, akkor könnyű felfedezni és láthatóvá tenni a pozitív tulajdonságainkat.


Hűségesebbek: Nemko vizsgálatából az is kiderült, hogy a „kevésbé szép” emberek sokkal megbízhatóbbak a párkapcsolatokban, mert kevesebb kísértésnek vannak kitéve. A „csúnya” személyek hűségesebbek, mert a szép embereknél jobban értékelik, megbecsülik azt, ami az övék.


Többet tesznek egy kapcsolatért: A „csúnya emberek” általában hajlamosak úgy gondolkodni, hogy nekik sokkal többet kell tenniük azért, hogy a kapcsolatuk működjön, ezzel is ellensúlyozva a külső hiányosságait.


Bár Nemko szerint ez is pozitív tulajdonság, mégis be kell látni, hogy ez a hozzáállás rossz, hiszen miért kellene valakinek csak azért többet tennie a kapcsolatért, mert nem szép, elvégre nem véletlenül döntött úgy a párja, hogy vele akar lenni.


Természetesen a magabiztosság fontos, ugyanis Nemko nem talált arra bizonyítékot, hogy a csúnya, de magabiztos emberek, nehezebben találnának párt, mint a szép társaik.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló