Késlelteti az öregedést a csókolózásHét tudományos ok, amiért egészséges az ajkak összeérintése.Ha valamiben nem szeretünk száraz, tudományos tényeket olvasni, akkor az a szerelem, de most mégis hét bizonyított tényt ismerhetünk meg arról, hogy miért egészséges a csókolózás.

 

Késlelteti az öregedés jeleit: Dr. Neinstein plasztikai sebésztől tudjuk, hogy a csók növeli a vér áramlását az arcban, ami serkenti a kollagén termelését, ráadásul csók közben az egész arc mozog, ez pedig a feszességét és rugalmasságát növeli.

 

Csökkenti a szorongást: A csókolózás csökkenti a stresszhormon és növeli a szerotonin szintjét az agyban, ami felelős lehet a hangulat egyensúlyáért. Állítólag a csóknak a meditációhoz hasonló hatása lehet, tehát növeli az oxitocin termelődését, ami nyugalommal áraszt el. Az ölelés, kedves szó és az orgazmus is növeli a „szerelemhormon” szintet.

 

Kalóriát éget: Attól függően, hogy melyik kutatási eredményt nézzük, a csók 4-6 kalóriát éget percenként. A nyelves csók ennél is többet, mert ebben az esetben aktívan használjuk a nyelvizmainkat.


Andréa Demirjian, aki könyvet írt a csókolózásról, elmondta, hogy ez nem egyenértékű egy jó edzőtermi edzéssel, de azért hasznos, ahogy a szeretkezés is. A kutatók azt is állítják, hogy a csók legalább 30 izmot mozgat meg, ezzel feszesebbé téve az arcot.


Jót tesz a fogaknak: Dr. Heidi Hausauer fogorvos arról beszélt, hogy a csókolózás növeli a nyáltermelést, ami egészségesen tartja a fogakat és az ínyt, valamint segít könnyebben megszabadulni az ételmaradéktól. Ebből következik, hogy hála a csóknak, nem képződik annyi lepedék.


Csökkenti a vérnyomást: Az ajkak tele vannak erekkel, emiatt a csókolózás tágítja az ereket, ami miatt csökken a vérnyomás és vér áramlik a létfontosságú szervekhez.


Erősíti az immunrendszert: Az emberek szájában 700 fajta baktérium van, ezért a csók lehetővé teszi, hogy új baktériumokkal találkozunk. Ez nem romantikus, de hasznos, mert már több tanulmány bebizonyította, hogy annál erősebb az immunrendszerünk, minél többféle baktériummal találkozunk.


Egy 2014-es holland kutatás azt bizonyította be, hogy a csókolózás közben minimum 80 bacilus cserélődik köztünk és a párunk között.


Csökkenti az allergiás reakciókat: Dr. Hajime Kimata, aki Japánban specializálódott az allergiás reakciókra, Ig-Nobel díjat kapott, amikor rájött, hogy 30 perc csókolózás csökkenti az allergiás reakciókat.


Az orvos csapata még 2006-ban vizsgált meg 24 allergiás alanyt, akiken bőrallergiát és orrnyálkahártya allergiás reakciókat figyeltek meg. Az embereket kétszer vizsgálták meg. Egyszer csók előtt, majd kellemes zene közbeni csókolózás után.


A tudósok Celine Dion: My Heart Will Go On című dalát választották a kísérlet második feléhez, mert szerintük ez a dal megteremti a romantikus hangulatot. A kutatás eredményéből kiderült, hogy a csókolózás csökkentette az alanyok szervezetében az immunglobulin E (IgE) típusú antitest termelését. Ez azért lényeges, mert ez okozhat az allergiás reakciót.


(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

 

Ajánló

Ajánló