Valójában ezeket kellene megfogadni a házasság előttEgy külföldi lap szerint a következő házasság előtti fogadalmak alapozhatják meg a sikeres és tartós kapcsolatot.„Mindketten tudjuk, hogy őrültek vagyunk.” – Az aktív értelmezésen alapul az érzelmi érettség és az ostobaság, vagyis azon, hogy valaki megérti a párja kontroll nélküli időszakait, múltbeli kudarcait, szorongását, vagy az idiotizmusát.

Nem vagyunk olyan kompatibilisek (, mint amennyire eleinte hisszük).” – Tekintve, hogy a szerelem tényleg elveheti az emberek eszét, ezért eleinte tényleg hibátlannak láthatja valaki a párját, ám az együttélés során egyre több nézeteltérés adódhat abból, hogy a felek kezdik kiismerni egymást, észreveszik a másik hiányosságait.

A „nagy ő” tehát akkor lehet „az igazi”, ha képes elfogadni a különbözőségeket, hajlandó belátni, hogy a kompatibilitás nem a párkapcsolat feltétele, hanem a célja.

„Készen állunk arra, hogy szeressünk - jobban, mint arra, hogy minket szeressenek.” – Annak érdekében, hogy a párkapcsolat jól működjön, a feleknek el kell hagyniuk a gyerekszerepet, hogy felvehessék a szülőszerepet, vagyis olyan felnőtté kell válni, aki képes a saját igényeit alárendelni a párja szükségleteinek. Természetesen ezt is csak egészséges mértékben szabad úgy, hogy ne akadályozza az önmegvalósítást.

„Elfogadom, hogy akit páromul választottam, nem tökéletes - ahogy én sem vagyok az.” – A házasság előtt el kell fogadni, hogy a leendő férj/feleség messze nem tökéletes. Azt is érdemes tudomásul venni, hogy vannak helyzetek, amelyekben irritálónak, bonyolultnak, irracionálisnak láthatja valaki a párját, aki néha képtelen megérteni. A jó házassághoz tehát csak az a jó út, amelyen az ember rájön, hogy csak „elég jó” házasság létezik, tökéletes soha.

„Tudomásul vesszük, hogy a szex és a szerelem nem egészen tartoznak egymáshoz.” – Néhány évig a szex és a szerelem összhangban lehet, de idővel a kapcsolat változik az érzelmek minőségében és intenzitásukban.

Az újabb és újabb élethelyzetek más kihívások, krízisek elé állítják a párokat, akiknek ezeken túl kell jutniuk ahhoz, hogy a kapcsolat fejlődjön, a benne szereplők pedig lelkileg gazdagodjanak. Ha valakinek sikerül belátnia és elfogadnia, hogy a szex olykor háttérbe szorul, mert ennél fontosabb dolgokkal kell foglalkozni, akkor az illető készen áll a házasságra.

„Készen állunk az adminisztrációs feladatokra és elfogadjuk a vasalódeszka méltóságát.” – A békés és hatékony házasság érdekében muszáj összeírni a napi, a heti és a havi teendőket, ki kell takarítani, főzni, szerelni kell, fontos elkészíteni a költségvetést és folyamatosan egyeztetni kell a másik féllel. Mindez inkább úgy hangzik, mint egy vállalkozás vezetése, tehát nincs benne semmi szappanos romantika. A jó házasság alapköve az együttműködés és a kompromisszumkészség.

„Akármennyire megértő a párom, mindig lesznek olyan részei az elmémnek, amelyek mások számára, sőt magam számára is érthetetlenek maradnak.” – Eleinte a párok nem kritizálják egymást, szokatlan módon támogatják és mélyen megértik a másikat.

Még egy rúgóra jár az agyuk, ugyanazokat szeretik, utálják, ám eljön az a szint, ahol már nem lesz ennyire nagy az egyetértés. Ilyenkor hiba lenne a másikat hibáztatni, ha valamit nehezebben ért meg, esetleg más a véleménye róla.

A párkapcsolatban mind a két félnek különbözik a családi mintája, másképpen reagálnak egy-egy élethelyzetben. Ez nem baj, mert a világon senki sem képes teljesen megérteni a másik embert, emiatt együtt érezni sem lehet száz százalékosan valakivel.

(Forrás: divany.hu)

Ajánló

Ajánló