Pusztulásra ítélt helyek a nagyvilágból



Ezeken a helyeken már az enyészet az úr.Miranda Kastély – Belgium: A francia forradalom idején a szomszédos faluból átszökő Liedekerke-Beaufort család számára, az angol építész, Milner tervei alapján, épült a Miranda Kastély 1866-ban.

A család eleinte a farmon bujkált, majd a harcok után megépült a mesés épület, ami aztán a két világháború között a Belga Állami Vasutak tulajdonába került. Ekkor alakították át árvaházzá. Lakatlanná az 1991-es tűz után vált. Az azóta egyre rosszabb állapotba kerülő csodás kastély lassan teljesen az enyészetté lesz.

Sathorn, a szellemtorony – Thaiföld: Valójában egy befejezetlen felhőkarcoló Thaiföld fővárosában, Bangkokban a Sathorn, a szellemtorony, aminek múltja 1990-ig nyúlik vissza. Mivel a történelme legnagyobb gazdasági fellendülését élte akkoriban az ország, ezért a kormány úgy döntött, hogy hatalmas építkezésbe kezd, és többek között felhúzatja a felhőkarcoló is.

Az ingatlanpiac azonban összeomlott 1997-ben, a finanszírozó pénzügyi vállaltok pedig csődöt jelentettek. Ennek eredményeként több, mint 300 építkezést nem sikerült befejezni Bangkokban, viszont közülük a Sathorn a leglátványosabb kudarc.

Az rejtély, hogy mi lesz a sorsa az épületnek, ugyanis a szakértők szerint többe kerülne a felújítás, mint az, ha építenének egy újat, ráadásul elterjedt az a szóbeszéd, amely szerint szellemek kísértenek benne.

Kidzsong-tong (Békefelu) – Észak-Korea: Úgy tűnhet, hogy szándékosan építették meg úgy az észak-koreai falut, hogy az rövid időn belül elnéptelenedjen. Az ország déli részén, a koreai demilitarizált övezet közelében épült Kidzsong-tong egyike annak a két falunak, amelyek a koreai háborút lezáró panmindzsoni fegyverszünet értelmében a 4 kilométeres demilitarizált övezetben maradhatott.

A településen többemeletes, öntött betonból készült épületek és apartmanok találhatók. Az, hogy ezek többségébe bevezették az elektromos áramot igazi luxusnak számított az 1950-es években mindkét Koreában.

Az élénk kék tetővel büszkélkedő épületeket szándékosan úgy építették a hatalmas északi zászló mellé, hogy a déli szemlélődők a legjobb vonásait lássák, ráadásul a fények is csak egy konkrét időpontba gyulladnak fel a valójában lakatlan faluban.

Tianducheng – Hangzhou, Kína: Körülbelül 40 percre Hangzhoutól, a kínai Tianducheng tartományban kereshető fel Párizs miniatűr másolata. A francia főváros mását, amiből nem hiányzik az Champs Elysées és Eiffel-torony, 2007-ben húzták fel, méghozzá azért, hogy 10 000 ember befogadására legyen képes, ám ezzel szemben csak néhány ezer ember él ott, így az utcák általában üresek.

Dóm otthonok – Marco-sziget, Florida: A floridai Marco-szigeten található dóm otthonok ötletét egy nyugdíjas, korábban olajjal kereskedő iparmágnás találta ki. A környezetbarát nyaralónak szánt dómokat 1981-ben kezdték el építeni, de Florida kíméletlen időjárása miatt víz öntötte el a területet, amit lakhatatlanná nyilvánítottak.

Jelenleg senki sem akarja újraépíteni a különleges építményeket, amelyekkel kapcsolatban jó szórakozás azon elmélkedni, hogy milyen legendákat lehetne hozzájuk kitalálni. Ilyen lehetne például az, ha Dél-Florida Stonehenge-ének neveznék őket.

North Brother sziget – USA: New York egyik legelhagyatottabb, egyben legkísértetiesebb területe a North Brother sziget, ahova 1885-ben költöztették a Riverside kórházat, ami az 1930-as évekig az egyetlen kórház volt az Egyesül Államokban, ahol olyan fertőző betegségeket kezeltek, mint például a himlő, a tífusz, a skarlát és a lepra.

Az 1950-es években, amikor fiatal kábítószerfüggők számára nyitottak rehabilitációs intézetet, akkor tulajdonképpen lakatlanná vált a sziget. Az intézmény azonban csak 1963-ig működött, ugyanis akkor az embertelen bánásmód és a korrupció gyanúja miatt végleg bezárták.

A North Brother sziget ekkor vált lakatlanná. Bár a kórház még áll, mégis az bármikor összedőlhet, a természet pedig lassan visszaköveteli magának a területet.

(Forrás: noiportal.hu)

Ajánló

Ajánló