Az autósport rajongók típusai



Tedd a szívedre a kezed, és valld be, hogy melyik kategóriába sorolnád magad!Az emberek semmiben se egyformák, igaz ez arra is, hogy hogyan szurkolunk. Van, aki ordítva biztatja a kedvencét, míg más szép csendben, magában szurkol a választott versenyzőjének, esetleg szenvedélyes vitába keveredik másokkal, vagy szenvedélyes novellákat ír, amiben az imádott sportoló a főszereplő.


Ez alól az autósport se kivétel, hiszen itt is több kategóriába sorolhatjuk a szurkolókat. Te melyikbe tábort erősíted?


A barát/barátnő: Ő az, aki halálosan unja az egészet, semmit se ért az egészből, azt pedig pláne nem képes megérteni, hogy a párjának mi tetszik abban, hogy körbe-körbe mennek az autók. Jobb esetben a barát/barátnő csendben tűr. Rosszabb esetben bugyuta kérdésekkel bombázza a kedvesét, aki próbál intelligens stílusban válaszolni, hiszen okos technikai sport rajongó.


A legendagyáros: Az ős- AJ Foyt/Schumacher/Earnhardt Sr. stb. rajongó, aki a világon bármilyen témába képes belecsempészni a kedvence nevét. Esetében nincs olyan ifjú versenyző, aki felérhetne a bálványához, és különben is úgy gondolja, hogy az új generációnak semmi tehetsége.


A legendagyáros istenként bálványozza a kedvencét, aki tévedhetetlen, a végtelenségig profi, és az univerzum felett áll. Ha esetleg mégis galibába kerül a versenyző, akkor csakis más lehet a hibás.


A bennfentes: Van egy ismerőse, aki távolról már látott egy autóversenyzőt, ezért bennfentesnek képzeli magát. Úgy érzi, hogy csak neki van joga véleményt mondani a hazai és nemzetközi szériákról, aki pedig nem ért egyet vele, az nem ért az autósporthoz.


Általában ismer néhány újságírót, de ők nem ismerik a bennfentest, de az is jellemző rá, hogy azt állítja, hogy tudja, hogy ki és hova igazol, de nem mondhatja el, mert ez szigorúan titkos információ.


A szakértő: Mindig, mindent jobban tud. Ha az egyik autó a pályaszélén áll, és még a csapat sem tudja, hogy mi történt, akkor a szakértő máris rávágja, hogy szerinte miért adta fel a versenyt a pilóta. Ő egy személyben a mérnök, a stratéga és a tulajdonos.


A bajnok: Ez a kategória az, akit még nem fedeztek fel, pedig ő az új Ayrton Senna, Michael Schumacher, aki imád szimulátorozni, hobbija a gokartozás. A bajnoknak elég egy fedélzeti kamerás felvétel ahhoz, hogy kielemezze, kritizálja bármelyik hivatásos pilóta vezetési technikáját.


Az elvakult: Olyan, mint a legendagyáros, csak az ő bálványa aktív pilóta. Ha a kedvence nyer, akkor az csak a tehetségének, munkamoráljának köszönhető, de, ha veszít, akkor az csak a csapat, mások sara, sőt, biztos benne, hogy megbundázták az eredményt. Általában rendes ember, akivel addig jót lehet beszélgetni az autósportról, amíg meg nem kérdőjelezzük a kedvence tehetségét, mert akkor előbújik belőle a vadállat.A lexikon: Fejből tudja, hogy mi történt évtizedekkel ezelőtt egy verseny 8. körében. Ő minden statisztikai adatot ismer. Eleinte érdekes társaság, mert sok információt szerezhetünk tőle, de eljön az a pont, amikor meg tudnánk fojtani.


A vérszomjas: Csak azért néz technikai sportokat, hogy valamilyen látványos balesetet lásson. Egy előzés nem izgatja fel, ahogy a szoros befutó sem hozza lázba. A kedvenc futamait az alapján sorolja fel, hogy hol történt a legbrutálisabb ütközés.


Amikor személyi sérüléses baleset történik, akkor hirtelen a biztonság fokozásáról kezd papolni, de ez csak a következő versenyig tart, mert akkor megint azon izgul, hogy ki és mikor fogja összetörni az autóját.


A kommentátor: Számára létfontosságú, hogy a képernyőn látható mozzanatok mindegyikét megemlítse. Gyakran a kommentátorban egyesül a „szakértő”, a „bajnok” és a „lexikon”. Legrosszabb esetben még a „bennfentes” kategóriába is besorolható.


A divatrajongó: Az éppen aktuális bajnoknak, legjobb csapatnak szurkol, ezért gyakori, hogy évente más a kedvence, ám ezt mégis adja elő, mintha a pályafutása kezdete óta nyomon követné a versenyzőt, csapatot. A divatrajongó legsúlyosabb altípusa egy vagyont költ arra, hogy évente lecserélje a pólót/sapkát/zászlót és más csapatrelikviákat tartalmazó oltárját.


A bulvárkullancs: Valójában semmit se tud az adott szériáról, a versenyzőkről a bulvárlapokból szerzi az információkat, ezért azt kívülről fúja, hogy melyik versenyzőnek ki az aktuális barátnője, milyen botrányba keveredett legutóbb.


Az őskövület: A „régen minden jobb volt” tipikus példája. Számára a mai autóversenyzők csak hisztis kislányok, míg a régi versenyzők rendesen ütötték-verték egymást, ha pedig valaki hibázott a pályán, akkor annak megfizette az árát.


A tinilány: Azok a nők, akik értenek a technikai sporthoz, szívből utálják ezt a kategóriát. A tinilány kategóriába azok a 10-16 éves csajok tartóznak, akik csak azért szurkolnak ennek-annak, mert jóképű. A futamokat nem nézik meg, hanem csak a kedvencük fényképeit rendezgetik, képszerkesztővel készített közös képet posztolnak, romantikus sztorikat írnak.


A troll: Nem riad vissza attól, hogy hülyét csináljon magából, mert biztos benne, hogy a célja nemes. Szívesen reklámozza, hogy mennyire tájékozatlan, ontja magából a megcáfolhatatlannak képzelt téveszméket, és akkor érzi menőnek magát, ha másokat jól fel tud idegesíteni. A troll általában egy kisgyerek, aki az internet mögé bújva játssza a vagányt, de élőben meg sem nyikkan. Ezt a kategóriát egyszerűen levegőnek kell nézni.


(Forrás: formula.hu)

Ajánló

Ajánló