5 szökevény megrázó története az észak-koreai börtöntáborokrólA náci haláltáborokhoz hasonló körülmények között élnek a rabok a diktatúrában.Rim Hjedzsin: Hét évig dolgozott börtönőrként Rim Hjedzsin, aki sok szörnyűséget látott. Egyszer, amikor még csak 20 éves volt, látta, hogy két fivérnek sikerül megszöknie a börtönből, ezért bosszúból ott helyben megölték 7 rokonukat, sok rabot pedig megvertek, a szökés miatti kollektív büntetésként.

A két szökevényt Kínában elfogták és visszatoloncolták Észak-Koreába, ahol az őrök brutálisan megverték, majd a többi rab szeme láttára, lefejezték a fivéreket. Rim Hjedzsin azt is elmondta, hogy az őrök kedvük szerint megerőszakolhatták a rabnőket, akiket abortuszra kényszerítettek, ha teherbe estek.

Rim Hjedzsin maga is börtönbe került egy időre, mert Kínával üzletelt. Miután arra kényszerítették, hogy meztelenül masírozzon végig a férfi őrök előtt, úgy döntött, hogy megpróbálkozik a szökéssel, aminek eredményeként át tudott menekülni Dél-Koreába.

Kim Hjok: 16 éves korában hajléktalan volt Kim Hjok, aki élelem szerzés céljából szökött át Kínábam de elfogták és három év börtönre ítélték. Kim Hjok nagyon hamar elvesztette az emberi mivoltát, és mindent gépiesen kezdett csinálni. Elmondása szerint este, az egész napi munka után, a raboknak memorizálniuk kellett a tábor szabályzatát. Ha egy rab hibázott, akkor az egész csapat addig nem aludhatott, amíg nem tudtak mindent tökéletesen.

Kim Hjok arról is beszélt, hogy a kínzó éhség miatt előfordult, hogy elkapott egy patkányt, megnyúzta, kiszárította a húsát, és nyersen megette. A főzéssel és sütéssel nem próbálkozhat, mert azt az őrök rájöttek volna, akkor pedig megverik.

Csong Gvangil: Kereskedőként dolgozott Csong Gvangil, aki Kínában dél-koreaiakkal, tehát Észak-Korea ellenségeivel, üzletelt, ezért kémkedéssel vádolták és munkatáborba zárták, ahol úgy megverték, hogy kitört az összes foga.

Csong Gvangil Jodokra, az ország legnagyobb fogolytáborába küldték, ahol a raboknak hajnali 5 órakor kell kelniük. Miután megkapták az egy tál babos és kukoricás rizst, neki kell állniuk a munkának. Tavasszal a földekre küldik ki őket, ahol naponta 1170 négyzetmétert kell megmunkálniuk. Akinek ez nem sikerül, az kevesebb ételt kap.

Télen még keményebb munka vár a rabokra, akiknek nehéz fákat kell cipelniük több, mint 3 kilométeren keresztül. Sokan halálos balesetet szenvednek, míg mások abba halnak bele, hogy a sérülésük miatt nem tudnak dolgozni, ezért enni sem kapnak.

Kang Csholhvan: 10 éves volt Kang Csholhvan, amikor a nagyapját elítélték árulásért, a családot pedig munkatáborba kényszerítették. Kang Csholhvan Jodokba került, ahol csont és bőr gyerekek látványa fogadta.

Kang Csholhvant nehéz fizikai munkára, farönkök cipelésére, kényszerítették. A rabok tudták, hogy muszáj jól végezniük a rájuk bízott feladatokat, mert azt, aki hibázik, a többi rabbal veretik meg. Ha esetleg a rabok megtagadták az őrök parancsát, akkor a delikvenst a börtöntáboron belüli börtönbe vitték, ahol 6 hónapig kellett egy kicsi cellában élnie, hideg, saras vízben ülve. Ezt kevesen élték túl.

Csi Hjona: Összesen háromszor szökött át Kínába Csi Hjona, de minden alkalommal elkapták és visszatoloncolták Észak-Koreába. A harmadik alkalommal terhes volt, de abortuszra kényszerítették. Csi Hjona elmondta, hogy látta, hogy egyszer egy 8 hónapos terhes nő megszüli a gyerekét, akit az őr parancsára meg kellett fojtania.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Ajánló

Ajánló