Szingapúrban betiltották a Mass Effectet



Öt videójáték, amely a cenzúra áldozata lett egyes országokban.Nem a filmipar az egyetlen, ami elmondhatja magáról, hogy egyes alkotásukat kitiltják bizonyos országokból, ugyanis a játékipar esetében is rendszeres jelenség, hogy a cenzorok úgy döntenek, hogy a szexualitás, az erőszak, esetleg politikai okok miatt tiltólistára tesznek bizonyos videójátékokat. Ez történt az alábbi esetekben is.

Mass Effect: A BioWare űrkalandjában a leszbikus szexuális együttlét bemutatása miatt került tiltólistára Szingapúrban. Legalábbis eleinte, ugyanis később kiderült, hogy az ország kiforratlan videojáték-osztályozó rendszere miatt száműzték a Mass Effectet.

A helyiek felháborodtak az őket ért igazságtalanság ellen, nyomásukra pedig a rendszer bürokratái úgy döntöttek, hogy átgondolják a döntést, de már a filmes mérce alapján. Végül 18-as karikával megjelenhetett a játék Szingapúrban.

Wolfenstein: Aki ismeri a Wolfenstein című játékot, amiben a főszereplő horogkeresztes zászló alatt írtja az egyenruhás ellenfeleket, az meg sem lepődik, hogy Németországban tiltották be. Ennek oka azonban nem ennyire egyértelmű. Köztudott, hogy a németek semmilyen formában sem kedvelik a nácik és az önkényuralmi jelképeik megjelenését, még akkor sem, ha a nácik kapták az ellenség szerepet.

A Wolfensteint forgalmazó Bethesda csak 2014-ben érte el, hogy a német cenzorok beengedjék a játékot az országba. A cél érdekében a nácikat egy kitalált csoportra, a „Rezsimre” változtatták, valamint tartalmi korlátozásokat vezettek be Németországra és Ausztriára.

The Guy Game: 2004-ben jelent meg az Xbox konzolokon a Top Heavy Studios egyetlen játéka, az alig ismert The Guy Game, aminek sikerült kitiltania magát az egyébként elég szabadelvű Egyesül Államokból.

A The Guy Game célja egy több választásos rejtvény megfejtése volt, amiért jutalmul egy FMV videót kapott a játékos. A videókban meztelen felsőtestű, dús keblű lányok valamelyike ugrándozott.

Kiderült azonban, hogy az egyik pár meztelen kebel egy 17 éves lányé volt, így a játék nemcsak tiltólistára került, hanem még gyermekpornográfia gyártásért eljárás is indult. Később Texas állam bírósága úgy döntött, hogy betiltja a The Guy Game további példányainak értékesítését, a meglévő másolatokat pedig visszavonták. A The Guy Game gyorsa eltűnt a süllyesztőben.

RapeLay: A japán Illusion stúdió által fejlesztett RapeLay minden ízében megérdemelte, hogy több országból is kitiltsák. A 2006-ban megjelent játék felhasználói egy olyan szexuális ragadozó karaktert irányíthatnak, aki egy anyával és annak két lányával erőszakoskodik, illetve kényszeríti őket szexuális szolgáltatásokra.

A legtöbb jó érzésű embernek már ennyi is elég, hogy irtózzon a játéktól, amit rengeteg országban betiltottak. Argentínában, Indonéziában és Új Zélandon illegálisan, míg más országokban csak online forgalmazható.

Football Manager 2005: Napjainkban már a videojátékok sem mentesek a politikai állásfoglalástól, a Football Manager 2005 pedig hadat üzent Kína büszke nemzetének. Legalábbis Kína így gondolta, ezért 2004 decemberében betiltotta a fociszimulátort.

Az ország kormányának a problémája az volt, hogy a Football Manager 2005 angol verziójában független nemzetként szerepelt Tajvan, Hongkong és Tibet, amivel a játék megsértette Kínát „szuverenitásában és területi integritásában”.

Egy későbbi nyilatkozatban a SEGA közölte, hogy az angol verziónak soha nem kellett volna megjelennie Kínában, de ugyebár a kalózkodást az ilyesmi nem érdekli.

(Forrás: hu.ign.com)

Ajánló

Ajánló